|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.69 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pet Jul 06, 2007 3:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Volkd: Ne policije klicat. Bodo preiskali še nas vse na forumu. Bodo našli cel kup črnega softwera.
Trot: Ali res misliš, da boš laser ki zažge les ustavil z plastičnimi očali?
Jur
|
 |
Ales007 Član

Pridružen-a: Čet 28 Jun 2007 7:18 Prispevkov: 118 Aktiv.: 0.54 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pet Jul 06, 2007 6:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdaj ste pa že žaljivi. Bo še večjo željo dobil, da izdela laser. Takega "prežarči me, spoki".
Pri nas na firmi je enkrat bil na obisku človek iz Ljubljane, kateri je izdelal laser(no, več njih). Naj bi pa bil prava glava na tem področju, oziroma naj bi zelo obvladal to področje. Če najdem njegov kontak, ti ga sporočim. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Pet Jul 06, 2007 6:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
trot je napisal/a: |
Nekaj, kar sem našel o zaščiti oči za co2 laserje:
"Far-IR (beyond approximately 3 um): The only common laser operating in this range is the carbon dioxide laser at 9.6 to 10.6 um. While these are high power (10 watts and up) and surplus CO2 lasers are readily available, the 10.6 um wavelength does not penetrate glass or plastic so unless you're flying a WW-I open cockpit biplane, the cockpit windows will be effective protection. At high enough power levels, the windows could be destroyed but that will only happen at power levels available from classified Government laser weapons - in the kilowatt range, requiring a large truck to transport and provide power." |
Pa še par besed o absorpciji:
Absorpcijski koeficient določa, kolikšen del (v %) energije se absorbira v enoti razdalje.
Če je koeficient majhen (npr. pri prosojnih materialih), bo šel energijski tok večinoma skozi. Zato ne bo poškodoval dragega, visokotehnološkega okna od kokpita, ampak "samo" pilota.
Če je koeficient velik, se bo v majhni razdalji (globini) absorbirala vsa energija. Absorbcija = Pretvorba v Toploto.
Torej se bo material lokalno močno segrel - uparil - izpuhtel - in s tem omogočil energiji, da segreje naslednjo plast,... dokler ne prežge skozi.
Primer:
Imaš 50W laser in svetiš na material z odbojnim koeficientom 0,5. Torej se 25W odbije, 25W pa absorbira. Naj ima snop presek 1cm^2. Naj bo max. globina vdora (5*d) svetlobe enaka 1cm (v 1*d se absorbira 63% energije - gre za eksponentno funkcijo).
Sedaj 16W segreva volumen 1cm^2 * 2mm = 200mm^3 .
Iz specifične izparilne toplote (potrebne dovedene energije) materiala lahko izračunaš, koliko časa bo trajalo, da se material upari.
Seveda je to grobi izračun, toliko, da si znaš predstavljati dogajanje.
In ne pozabi, da tudi tistih odbitih 25W prej ali slej naleti na oviro, ki je bolj ali manj prostovoljno "pripravljena" sprejeti (absorbirati) energijo (toploto).
Mrežnica v očesu prenese borih 42°C, pri čemer leča poskrbi, da je svetlobni tok lepo skoncentrican v točko. Toplotni odvzem je zaradi (42°C-37°C) zelo majhen, torej telo ne zmore ohlajati mrežnice in je zavarovati pred trajnimi poškodbami.
LP,
Igor _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25 Prispevkov: 1282 Aktiv.: 5.72 Kraj: glej fogl
|
Objavljeno: Pet Jul 06, 2007 7:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdej ste me pa čist prestrašl...bom dal vse skupaj v eno sobo, kontrolo bom pa potegnil v drugo, potem bom pa z web kamero zadevo gledal - bo to dovolj varno?
Ales007, če kej zveš, prosim javi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.02 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Pet Jul 06, 2007 9:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam pa rahlo dvomim da boš dobil iz laserja 50W
Slučajno imam dnevno stik z Nd in Er laserskimi sistemi in dobiti takšne moči ni ravno mačja šala. Imaš lahko en kup problemov zaradi katerih rabiš kar posebno opremo, da zadevo zmontiraš tako, da sploh dela, kaj šele da bi dobil ven 50W. Tudi snopi svetlobe iz laserja sploh ni nujno da so neki ostro usmerjeni žarki. Izstopna svetloba laserja je lahko precej razpršena. Za doseganje " usmerjenih žarkov" rabiš optiko, ki pa za te valovne dolžine ni več iz navadnega stekla...
Očala imamo če sem prav razumel iz KG stekla in debela cca 6mm
Za takšne moči pa tudi za manjše je ponavadi potrebno fleš žarnice že hladiti in ponavadi je to voda.
V glavnem ... _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
spy Član

Pridružen-a: Sre 06 Sep 2006 20:43 Prispevkov: 403 Aktiv.: 1.76 Kraj: Tržič
|
Objavljeno: Pet Jul 06, 2007 10:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz sem skeptičen, kaj boš dobil ven (glede na znanje, ki si ga pokazal). Morda bo bolj podobno reflektorju razpšene IR svetlobe.
Si optiko sam naredil? Kako boš vedel, če dela v redu, oz. kakšen bo snop, če ga ne boš videl? Res bo bolje, če začneš pri nižjih močeh. In pri vidni svetlobi. Da spoznaš zahtevnost večjih moči in rang nevarnosti.
Nimam izkušenj z laserji moči nad 1W, imam pa izkušnje z nadebudneži, ki začnejo z veliko žlico.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25 Prispevkov: 1282 Aktiv.: 5.72 Kraj: glej fogl
|
Objavljeno: Sob Jul 07, 2007 12:00 am Naslov sporočila: |
|
|
Optike pa nisem sam naredil. Glede na to, da steklo to valovno dolžino zelo dobro absorbira, že material težko dobiš. Rabiš ZnSe steklo.
co2 laser je kar se tiče varovanja oči najbolj "prijazen"...zato sem se tudi odločil za tega...poleg tega, da je uporaben, ker materiali to valovno dolžino zelo dobro absorbirajo in baje tudi zelo rad "zalaufa".
Iz meterske cevo fi 12mm naj bi dobil cca 50W. Koliko bom pa dejansko dobil (če sploh kaj - gelde na vaše vspodbude ) bomo pa še vidl. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cero Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37 Prispevkov: 1179 Aktiv.: 4.97 Kraj: vipava
|
Objavljeno: Sob Jul 07, 2007 1:24 am Naslov sporočila: |
|
|
No v firmi imamo eno tako nevarno orožje, infrardeč CO2 laser 50W.Pa tudi Potetoviral sem se že z njim.Drugače pa ga imamo za vrezovanje datuma na embalažo.Ima pa poleg cevi tudi dve odklonski prizmi za odklone levo desno in gor dol. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.69 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pon Jul 09, 2007 9:59 am Naslov sporočila: |
|
|
O prijaznosti laserja do oči je težko govoriti. Za oko je neprijazna predvsem moč. Oko se bo na 50 watih skuhalo ali scvrlo ne glede ali bo laser na CO2 ali na kaj drugega.
Gledanje laserja preko kamere je varno. Moraš pa imeti širokokotno kamero, da ti pokrije cel prostor. Kakšen odbit lasersko žarek ali pa visoka napetost ti mimogrede kaj nepričakovanega zakuri.
Kako boš pa ustavil žarek?
Nekaj si omenjal doma narejeno cev. Ali boš mešal svoje pline?
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Član

|
Objavljeno: Pon Jul 09, 2007 10:37 am Naslov sporočila: |
|
|
Plin je predhodno zmešan v jeklenki, potem pa ga bom vodil skozi laser in spuščal v zrak. Laser je pa v celoti home-made (razen optike). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Pon Jul 09, 2007 10:43 am Naslov sporočila: |
|
|
Pričakujemo slike narejene naprave, po možnosti tudi delovanja.
Ni mi jasno, zakaj imaš 5 kW trafo. Načeloma se za take laserje uporablja "neon sign transformer"...?
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Član

|
Objavljeno: Pon Jul 09, 2007 11:13 am Naslov sporočila: |
|
|
Trafo je tak, ker sem sam delal jedro, in sem imel preveč pločevine in sem zaradi varnosti zadeve postavil bolj narazen. Sem si rekel bolš mal več, mogoče bom pa kdaj še močnejši laser delal Na oko sem rekel 5kW, mogoče sem malo preveč rekel.
Bom mal poslikal. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Pon Jul 09, 2007 11:21 am Naslov sporočila: |
|
|
Pri transformatorju je problem, ker ti lahko prebije na ohišje. Ali pa pride do preboja med samim navitjem, če posamezni sloji niso dovolj dobro izolirani.
Tako velik trafo zadrži precej energije. Ob izklopu se lahko precej zabliska, pa ti lahko pokuri kakšno opremo, ki je priključena v bližini. Kakšni varistorji na primarni strani (220 V) bi prišli prav.
Moč transformatorja je približno: presek jedra (v kvadratnih centimetrih) na kvadrat.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Član

|
Objavljeno: Pon Jul 09, 2007 2:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem zmeril jedro - ima presek 6*7cm. Se pravi 1764W (se pravi sem prej za 3x preveč rekel - malo mi je že ušlo iz glave, ker sem ga že kar nekaj časa nazaj naredil).
Varistorje vežem med maso in fazo, maso in nulo ter nulo in fazo? A so trije varistorji dovolj, a bi moral še kakega vzporedno vezat? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Pon Jul 09, 2007 2:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za tisto preskakovanje iskre ob izklopu je najbolje, da vežeš varistorje samo med fazo in ničlo napajanja. Ne želiš pošiljati šokov na ohišje naprave. Varistor biti čim večji in mora biti za okoli 275 voltov. Na primer S20K275. Če jih daš 3 do 5 v paralelo ne bo škodovalo.
Iskra ne preskakuje vedno. Odvisna je od tega, v kateri milisekundi sinusa napetosti izklopiš trafo.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni