www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Transformator - kakšen kondenzator rabim
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 12.00
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 18, 2007 6:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sloman:

Upam, da me ohmov zakon še ni zapustil.
Dve navitji skupaj data 12V AC po diodah recimo da je to 10,4 DC.
Kondenzator bi moral to spet spraviti na nekih 14,7V ti pa na izhodu potrebuješ 5V, kar je za 9,7V manj. Tok naj bi bil 0,4A, torej bo bolj po tvoje, kot po moje 3,9W, kjer pa nisem upošteval interne porabe 7805 (recimo, da je zanemarljiva). 5V in 0,4A pa da nadaljna 2W, torej je poraba 5,9W, ko je to v normalni uporabi. Kaj se bo zgodilo, če trafo nima točno 6+6V ampak 7+7?
Vendar se vezja nikoli ne definirajo tako, da delujejo na samem robu zmogljivosti.
Tudi tista z diodo je sicer zanimiva, ampak smešna. Vsekakor moramo tistih 9V s 0,4A nekako spraviti v toploto, če želimo klasični "šent" regulator in ne stikalnega.
Italijanska konstruktorska (ZetaGi-the best for CB) izjava sedaj bi bila, da itak je trafo švoh in se bo tako ali tako napetost sesedla Smile
Sam uporabljam kjer se le da vsaj faktor 1,5. Me še ni razočaral.

Sloman
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 15:41
Aktiv.: 0.66
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 18, 2007 10:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da tudi sam nebom "pretiraval" in če bo potrebno bom kupil nov trafo. Ampak sedaj sem razmišljal da če jaz nebom obremnil vseh pinov z 20 mA mikrokontroler tudi nebo imel takšne porabe. Njegove maximalne navedene.

Zato bom sestavil vezje na ploščici in sedaj, ko ste mi pomagali z nekaj teorije in so mi stvari dokaj jasne bom z lahkoto pomeril dejasnko porabo in če bo v mejah normale bom pustil tako če ne pa nov trafo.

Bom pa skušal faktor 1.5 upoštevati.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.56

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 18, 2007 10:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sloman je napisal/a:
Smešno vprašanje za marsokoga ampak kaj če bi za grez dal še kakšno diodo, da bi napetost padla pred 7805 in bi bilo majn gretja?

Manj gretja kje ? Fizike ne mores goljufati ... nekje se mora delta U krat I pokuriti; ce se ne na regulatorju ampak na diodi, potem se prioporcionalno vec greje del vezja z dodatno diodo, namesto regulatorja. Je to boljse kot gretje komponetne, ki ima ze predvideno mesto za montazo hladilnika ?

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
Stran 3 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni