|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 12.00 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Tor Sep 18, 2007 6:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sloman:
Upam, da me ohmov zakon še ni zapustil.
Dve navitji skupaj data 12V AC po diodah recimo da je to 10,4 DC.
Kondenzator bi moral to spet spraviti na nekih 14,7V ti pa na izhodu potrebuješ 5V, kar je za 9,7V manj. Tok naj bi bil 0,4A, torej bo bolj po tvoje, kot po moje 3,9W, kjer pa nisem upošteval interne porabe 7805 (recimo, da je zanemarljiva). 5V in 0,4A pa da nadaljna 2W, torej je poraba 5,9W, ko je to v normalni uporabi. Kaj se bo zgodilo, če trafo nima točno 6+6V ampak 7+7?
Vendar se vezja nikoli ne definirajo tako, da delujejo na samem robu zmogljivosti.
Tudi tista z diodo je sicer zanimiva, ampak smešna. Vsekakor moramo tistih 9V s 0,4A nekako spraviti v toploto, če želimo klasični "šent" regulator in ne stikalnega.
Italijanska konstruktorska (ZetaGi-the best for CB) izjava sedaj bi bila, da itak je trafo švoh in se bo tako ali tako napetost sesedla
Sam uporabljam kjer se le da vsaj faktor 1,5. Me še ni razočaral. _________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sloman Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 15:41 Prispevkov: 143 Aktiv.: 0.66 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Tor Sep 18, 2007 10:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Da tudi sam nebom "pretiraval" in če bo potrebno bom kupil nov trafo. Ampak sedaj sem razmišljal da če jaz nebom obremnil vseh pinov z 20 mA mikrokontroler tudi nebo imel takšne porabe. Njegove maximalne navedene.
Zato bom sestavil vezje na ploščici in sedaj, ko ste mi pomagali z nekaj teorije in so mi stvari dokaj jasne bom z lahkoto pomeril dejasnko porabo in če bo v mejah normale bom pustil tako če ne pa nov trafo.
Bom pa skušal faktor 1.5 upoštevati. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Tor Sep 18, 2007 10:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sloman je napisal/a: |
Smešno vprašanje za marsokoga ampak kaj če bi za grez dal še kakšno diodo, da bi napetost padla pred 7805 in bi bilo majn gretja? |
Manj gretja kje ? Fizike ne mores goljufati ... nekje se mora delta U krat I pokuriti; ce se ne na regulatorju ampak na diodi, potem se prioporcionalno vec greje del vezja z dodatno diodo, namesto regulatorja. Je to boljse kot gretje komponetne, ki ima ze predvideno mesto za montazo hladilnika ? _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni