www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Prosim, če mi nekdo preveri PCB.
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Toni
Član
Član

Pridružen-a: Sre 02 Maj 2007 13:21
Aktiv.: 0.54
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 07, 2007 11:18 am    Naslov sporočila:  Prosim, če mi nekdo preveri PCB. Odgovori s citatom

Živjo.

V šoli sem dobil nalogo, da moramo narisati pač neko vezje. PRofesor nam je narisal vezje (slika1) in mi moramo potem to doma narediti v sprint layout-u.

Prosil pa bi kakšnega majstra, da si vzame minutko in preveri, in če je kaj narobe, ni treba povedati rešitve samo povej kaj je narobe, se bom že jas matral Smile

Priloge:

1. slika = električna shema
2. slika = moje vezje v sprint layout-u izvoženo v .gif format

1.naloga-shema.jpg
 Opis:
Slika1
 Velikost datoteke:  1.71 MB
 Pogledana:  22 krat

1.naloga-shema.jpg

1.naloga.GIF
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  1.naloga.GIF
 Velikost datoteke:  18.56 KB
 Downloadano:  142 krat

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
RUros
Član
Član

Pridružen-a: Čet 09 Mar 2006 22:26
Aktiv.: 4.39

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 07, 2007 11:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vezje si narisal pravilno. Ampak bodi previden pri obrobi, da jo boš odstranil ko boš jedkal, ker če ne bodo vsi kontaki v kratkem stiku. In pazi še na polariteto kondenzatorjev.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Toni
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 07, 2007 12:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala Smile
Nazaj na vrh
robertos
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31
Aktiv.: 3.34
Kraj: Vuhred JN76OO

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 07, 2007 12:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ojla!

Vezje je sicer pravilno, ampak je narisano tako (šlampasto)- površno, da nima ne riti ne glave. Poskusi se malo bolj potrudit, naj bodo vse vezice pod enakim kotom in v enakem stilu. Pazi na enake razdalje, recimo vezica, ki poteka med rb1 in rb2 se skoraj dotika rb1, naj bo v sredini med njima in če si enkrat uporabil sekane vogale vezic, jih uporabi na celotnem vezju itd.
To kar si skup spacal se izdela v cca 5 minutah, če pa bi rad malo lepši izgled se boš moral malo bolj potruditi.
Pregovor pravi "Kar se Janezek nauči, to Janez zna". In če boš že pri takih enostavnih vezjih površen, kaj bo šele pozneje pri nekem bolj kompleksnem vezju.
Če ne razumeš kaj bi ti rad povedal, mi pošlji pod zasebno vezje, original iz sprint... in ti bom del vezja popravil in točno opisal, kje je potrebno pazit in kaj.
Za linijo, ki si jo narisal okoli vezja pa uporabi drugi layer- drugo barvo, da jo lahko pred tiskanjem izklopiš, enako velja za napise vrednosti elementov itd.

drcine
Član
Član

Pridružen-a: Sob 11 Avg 2007 13:22
Aktiv.: 0.45
Kraj: Moravče

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 07, 2007 7:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ti hodiš pa na Vegovo, kajne....kajti spomnim se, da sem tudi sam v drugem letniku risal takšno vezje. Vendar smo takrat morali vse risati še ročno, s flomastrom (računalnika še nismo smeli uporabljati...)
Drugače, kar se pa vezja tiče, menim, da bi moral povezave še nekoliko podebeliti. Profesor nas je učil, naj povezave in pade povečamo kolikor se da (vendar pretiravati tudi ni dobro Very Happy)...

lp, drcine
Nazaj na vrh
Toni
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 07, 2007 8:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da, da Vegova Laughing

Drugače tudi pri nas profesor hoče da narišemo v merilu 1:1 s svinčnikom, samo jaz zmerom najprej narišem v layout-u, nato pa prerišem s svinčnikom. Je lažje Very Happy

Bi tudi jaz spremenil mere, vendar nam jih je točno določil! (povezave 0.5mm, kondenzator 10mm,...)
Nazaj na vrh
RUros
Član
Član

Pridružen-a: Čet 09 Mar 2006 22:26
Aktiv.: 4.39

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 07, 2007 9:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

He he. Tudi jaz sem risal takšno vezje pri praksi. Isto ročno in s flomastrom. Ampak, ko smo jedkali, je bila veselica. Povezave je požiralo kot za šalo. Zato ti priporočam da si nabaviš kakšen boljši flomaster za risanje vezja, čeprav vam je verjetno profesor rekel, da je vseeno kakšen je. Veliko sreče. Laughing Very Happy
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.04
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 07, 2007 9:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj se res ne znajo omisliti kakega bolj spodobnega načina izdelave TIV ?

Bom moral zdaj javno demostrirati kako se to dela ali kaj ?

tejko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 11 Feb 2005 12:57
Aktiv.: 0.46
Kraj: Pragersko

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 07, 2007 10:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi v MB smo delali vse na roke. Flomaster in akcija...... Wink Drugače pa so pri načrtovanju zelo važne izkušnje. Se pa splača potrudit, da lepo izgleda.
Brozzy
Član
Član

Pridružen-a: Ned 17 Sep 2006 8:09
Aktiv.: 0.92
Kraj: Zagorica -> Dobrepolje -> Grosuplje -> Slovenija

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 07, 2007 10:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD, nič bati, sem jim letos na Vegovi že predstavil fotopostopek s pomočjo laminatorja, tako da so se nakako začel pripravljat na ta postopek, vendar imam občutek, da bo kar nekaj let trajalo, da bo narejeno prvo vezje po tem postopku (če odštejem moj laminator, ki sem ga uporabljal v šoli).
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.04
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 07, 2007 10:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
predstavil fotopostopek s pomočjo laminatorja
To bi pa tudi jaz rad videl Laughing
Toni
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 08, 2007 8:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj, nam ga ni treba na roke narisat in jedkat.
Najprej ga moramo narisati v merilu 1:1 na roke, potem pa še v sprint layout-u!
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.70
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 08, 2007 9:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko se že omenja flomastre - v HTE sem pred leti kupil acetonski flomaster - ni isto kot alkoholni. Pri risanju se konico (na vzmeti) malce potisne noter, da jo tekočina omoči. Taka temno modra tekočina. Z njim se da izredno lepo risati. Ni pa uporaben za zelo tanke linije. Tako narisano vezje lahko daš v zelo močno jedkalo, pa ne požre flomastra.
drcine
Član
Član

Pridružen-a: Sob 11 Avg 2007 13:22
Aktiv.: 0.45
Kraj: Moravče

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 08, 2007 4:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi takrat, ko sem jaz jedkal to ročno narisano tiskanino, nam je kislina razjedla prav vse povezave...zato sem po prvem neuspelem poiskusu nabavil flomaster za risanje tiskanih vezij (0,8 mm). Moram reči, da je res odličen in ga kislina ne "prežre" kar tako...

lp, drcine
Nazaj na vrh
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.41
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 08, 2007 5:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:
Citiram:
predstavil fotopostopek s pomočjo laminatorja
To bi pa tudi jaz rad videl Laughing

Še jaz, še jaz... Laughing
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni