|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Toni Član

Pridružen-a: Sre 02 Maj 2007 13:21 Prispevkov: 120 Aktiv.: 0.54 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Ned Okt 07, 2007 11:18 am Naslov sporočila: Prosim, če mi nekdo preveri PCB. |
|
|
Živjo.
V šoli sem dobil nalogo, da moramo narisati pač neko vezje. PRofesor nam je narisal vezje (slika1) in mi moramo potem to doma narediti v sprint layout-u.
Prosil pa bi kakšnega majstra, da si vzame minutko in preveri, in če je kaj narobe, ni treba povedati rešitve samo povej kaj je narobe, se bom že jas matral
Priloge:
1. slika = električna shema
2. slika = moje vezje v sprint layout-u izvoženo v .gif format
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
1.71 MB |
Pogledana: |
22 krat |

|
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
1.naloga.GIF |
Velikost datoteke: |
18.56 KB |
Downloadano: |
142 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RUros Član

Pridružen-a: Čet 09 Mar 2006 22:26 Prispevkov: 1031 Aktiv.: 4.39
|
Objavljeno: Ned Okt 07, 2007 11:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Vezje si narisal pravilno. Ampak bodi previden pri obrobi, da jo boš odstranil ko boš jedkal, ker če ne bodo vsi kontaki v kratkem stiku. In pazi še na polariteto kondenzatorjev.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Toni Član

|
Objavljeno: Ned Okt 07, 2007 12:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robertos Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31 Prispevkov: 792 Aktiv.: 3.34 Kraj: Vuhred JN76OO
|
Objavljeno: Ned Okt 07, 2007 12:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ojla!
Vezje je sicer pravilno, ampak je narisano tako (šlampasto)- površno, da nima ne riti ne glave. Poskusi se malo bolj potrudit, naj bodo vse vezice pod enakim kotom in v enakem stilu. Pazi na enake razdalje, recimo vezica, ki poteka med rb1 in rb2 se skoraj dotika rb1, naj bo v sredini med njima in če si enkrat uporabil sekane vogale vezic, jih uporabi na celotnem vezju itd.
To kar si skup spacal se izdela v cca 5 minutah, če pa bi rad malo lepši izgled se boš moral malo bolj potruditi.
Pregovor pravi "Kar se Janezek nauči, to Janez zna". In če boš že pri takih enostavnih vezjih površen, kaj bo šele pozneje pri nekem bolj kompleksnem vezju.
Če ne razumeš kaj bi ti rad povedal, mi pošlji pod zasebno vezje, original iz sprint... in ti bom del vezja popravil in točno opisal, kje je potrebno pazit in kaj.
Za linijo, ki si jo narisal okoli vezja pa uporabi drugi layer- drugo barvo, da jo lahko pred tiskanjem izklopiš, enako velja za napise vrednosti elementov itd.
_________________ Cheerio baj frm S58S Robert !
http://www.kapunar.eu |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
drcine Član

Pridružen-a: Sob 11 Avg 2007 13:22 Prispevkov: 97 Aktiv.: 0.45 Kraj: Moravče
|
Objavljeno: Ned Okt 07, 2007 7:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ti hodiš pa na Vegovo, kajne....kajti spomnim se, da sem tudi sam v drugem letniku risal takšno vezje. Vendar smo takrat morali vse risati še ročno, s flomastrom (računalnika še nismo smeli uporabljati...)
Drugače, kar se pa vezja tiče, menim, da bi moral povezave še nekoliko podebeliti. Profesor nas je učil, naj povezave in pade povečamo kolikor se da (vendar pretiravati tudi ni dobro )...
lp, drcine
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Toni Član

|
Objavljeno: Ned Okt 07, 2007 8:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Da, da Vegova
Drugače tudi pri nas profesor hoče da narišemo v merilu 1:1 s svinčnikom, samo jaz zmerom najprej narišem v layout-u, nato pa prerišem s svinčnikom. Je lažje
Bi tudi jaz spremenil mere, vendar nam jih je točno določil! (povezave 0.5mm, kondenzator 10mm,...)
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RUros Član

Pridružen-a: Čet 09 Mar 2006 22:26 Prispevkov: 1031 Aktiv.: 4.39
|
Objavljeno: Ned Okt 07, 2007 9:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
He he. Tudi jaz sem risal takšno vezje pri praksi. Isto ročno in s flomastrom. Ampak, ko smo jedkali, je bila veselica. Povezave je požiralo kot za šalo. Zato ti priporočam da si nabaviš kakšen boljši flomaster za risanje vezja, čeprav vam je verjetno profesor rekel, da je vseeno kakšen je. Veliko sreče.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.04 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Ned Okt 07, 2007 9:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj se res ne znajo omisliti kakega bolj spodobnega načina izdelave TIV ?
Bom moral zdaj javno demostrirati kako se to dela ali kaj ?
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tejko Član

Pridružen-a: Pet 11 Feb 2005 12:57 Prispevkov: 108 Aktiv.: 0.46 Kraj: Pragersko
|
Objavljeno: Ned Okt 07, 2007 10:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi v MB smo delali vse na roke. Flomaster in akcija...... Drugače pa so pri načrtovanju zelo važne izkušnje. Se pa splača potrudit, da lepo izgleda.
_________________ Vseh čarov čar, ELEKTRIČAR!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Brozzy Član

Pridružen-a: Ned 17 Sep 2006 8:09 Prispevkov: 210 Aktiv.: 0.92 Kraj: Zagorica -> Dobrepolje -> Grosuplje -> Slovenija
|
Objavljeno: Ned Okt 07, 2007 10:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
VolkD, nič bati, sem jim letos na Vegovi že predstavil fotopostopek s pomočjo laminatorja, tako da so se nakako začel pripravljat na ta postopek, vendar imam občutek, da bo kar nekaj let trajalo, da bo narejeno prvo vezje po tem postopku (če odštejem moj laminator, ki sem ga uporabljal v šoli).
_________________ ________________________________
ambri... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.04 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Ned Okt 07, 2007 10:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
predstavil fotopostopek s pomočjo laminatorja |
To bi pa tudi jaz rad videl
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Toni Član

|
Objavljeno: Pon Okt 08, 2007 8:50 am Naslov sporočila: |
|
|
Saj, nam ga ni treba na roke narisat in jedkat.
Najprej ga moramo narisati v merilu 1:1 na roke, potem pa še v sprint layout-u!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.70 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pon Okt 08, 2007 9:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Ko se že omenja flomastre - v HTE sem pred leti kupil acetonski flomaster - ni isto kot alkoholni. Pri risanju se konico (na vzmeti) malce potisne noter, da jo tekočina omoči. Taka temno modra tekočina. Z njim se da izredno lepo risati. Ni pa uporaben za zelo tanke linije. Tako narisano vezje lahko daš v zelo močno jedkalo, pa ne požre flomastra.
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
drcine Član

Pridružen-a: Sob 11 Avg 2007 13:22 Prispevkov: 97 Aktiv.: 0.45 Kraj: Moravče
|
Objavljeno: Pon Okt 08, 2007 4:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi takrat, ko sem jaz jedkal to ročno narisano tiskanino, nam je kislina razjedla prav vse povezave...zato sem po prvem neuspelem poiskusu nabavil flomaster za risanje tiskanih vezij (0,8 mm). Moram reči, da je res odličen in ga kislina ne "prežre" kar tako...
lp, drcine
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6733 Aktiv.: 28.41 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Pon Okt 08, 2007 5:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
Citiram: |
predstavil fotopostopek s pomočjo laminatorja |
To bi pa tudi jaz rad videl  |
Še jaz, še jaz...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni