|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
GregorN Član

Pridružen-a: Tor 20 Nov 2007 7:48 Prispevkov: 1162 Aktiv.: 5.43 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pon Nov 26, 2007 4:22 pm Naslov sporočila: Katera komponenta ima enako delovanje? |
|
|
Katera komponenta ( mislim, da triak ali kaj ), deluje na enak princip kot rele. Daš mu pulzirajočo napetost, in potem preklaplja. Pulzirajoča napetost, ki jo bi proklopil gor je od 10 - 15V= približno, preklapljal pa bi 230V~.
PS:Imam doma tudi Triac BTA06 600C, toda, ali je prav? Če deluje sploh tako, na G priklopim pulzirajočo napetost, na A1 , dam fazo, tar na A2, priklopim potem naprimer luč, ki preklaplja nato? je tako?
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
6.34 KB |
Pogledana: |
6375 krat |

|
_________________ LP! Gregor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BluPhenix Član

Pridružen-a: Pet 05 Mar 2004 12:54 Prispevkov: 1018 Aktiv.: 4.30 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Pon Nov 26, 2007 9:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Solid state relay ... lahko poiščeš z googlom.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GregorN Član

|
Objavljeno: Pon Nov 26, 2007 10:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala, to je torej tole, na eno stran kjer piše naprimer pri tej sliki, dam pulzirajočo napetost 3 - 32V, ter na drugi strani do 240V. Tnx!, potreboval sem tole rešitev, saj mi gre na žjuce šklocanje releja. :d
|
18.54 KB |
6296 krat |

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pon Nov 26, 2007 11:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
GiGi je napisal/a: |
Hvala, to je torej tole, na eno stran kjer piše naprimer pri tej sliki, dam pulzirajočo napetost 3 - 32V, ter na drugi strani do 240V. Tnx!, potreboval sem tole rešitev, saj mi gre na žjuce šklocanje releja. :d |
Za ta SSR ne rabiš pulzirajoče ampak istosmerno napetost
BTW, kaj ti sploh razumevaš kot pulzirajočo napetost? To je zelo širok pojem ...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Domenius Član

Pridružen-a: Sre 30 Nov 2005 14:15 Prispevkov: 1188 Aktiv.: 5.01 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Pon Nov 26, 2007 11:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za SSR lahko uporabiš tudi tvoj triak. Na netu je dosti načrtov pa tudi na forumu sta mislim da dva.
_________________ It's electric! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GregorN Član

|
Objavljeno: Pon Nov 26, 2007 11:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pulzirajoča, ki preklaplja rele glede na pulz: ----____----____---__-_-_ naprimer, pač pulz nastavljam s potenciometrom, in zaradi nadležnega šklocanja releja sem se odločil, da menjam s nečim, ki deluje na enak princip, le, da ne škloca. Hvala za vse odgovore!
PS: hm ja pa je problem, sedaj pri tem izmišljenem vezju, ki sem ga naredil, je za izhodno pulzirajočo napetost + in -, če sem priklopil na rele je lepo preklapljalo, na en prilkuček faza in iz drugega vun faza ter na žarnico, nula pa je tako direkt na žarnico, in ko sem vklopil vezje je delovalo kot stikalo ki ga izklapljaš in vklapljaš, le ,da je namesto tega delal rele, hitrost pulza oz. preklapljanja sem pa nastavljal z potenciometrom. Kako naj sedaj namesto releja vežem tega BTA06 600C ? Spodaj še "shema" , narisano je samo tolko, da veste kako mislim.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Tor Nov 27, 2007 12:53 am Naslov sporočila: |
|
|
Oglej si tole sliko pa boš verjetno razumel kako se to zveže in tudi delovanje SSRelejev.
Zadnje čase se ta slika in njeni deli kar pogosto pojavlja na forumu ...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GregorN Član

|
Objavljeno: Tor Nov 27, 2007 1:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Sedaj prvo sem pomislil, ali sem zgrešil rubriko ali ne, pa vidim da sem dal prav Elektronika za začetnike, tole si mi tako ponudil ( se ti vseeno zahvaljujem ), kot bi ti dal sliko torte in ti rekel sedaj jo pa speci. Nekoga bi prosil, ki se bi mu dalo narisati za moj primer kako priklopiti. Hvala!!
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.92 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Nov 27, 2007 2:29 am Naslov sporočila: |
|
|
Del iz Iztokove sheme
|
6.07 KB |
6196 krat |

|
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.70 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Nov 27, 2007 10:55 am Naslov sporočila: |
|
|
To, kar je izrezal Silvo, je v bistvu notranjost takega SSR oz. Solid State Releja.
SSR in rele sta galvansko ločena (vhod in izhod), da te ne strese omrežna napetost, medtem ko sam triak pa ni izoliran. Rabiš optokopler (tista škatlica na shemi), ki elektriko pretvori v svetlobo, jo pošlje po prozornem izolatorju in potem nazaj v elektriko. Na zelo enostaven način povedano.
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GregorN Član

|
Objavljeno: Tor Nov 27, 2007 2:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aha, torej si še morem tole nabaviti, potem pa kot prikazuje slika priklopim, in bo moralo delovati.
|
9.82 KB |
6126 krat |

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.70 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sre Nov 28, 2007 2:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
GiGi je napisal/a: |
Aha, torej si še morem tole nabaviti, potem pa kot prikazuje slika priklopim, in bo moralo delovati. |
Tako je. In pazi na zadostne razdalje med vhodnimi in izhodnimi povezavami (izolacija).
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni