|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Čet Dec 13, 2007 3:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Fluorescentne žarnice v kombinaciji z navadnim štarterjem in dušilko se preverjeno prižgejo tudi pri -20°C. Jih imamo pod zunanjim napuščem delavnice, pa so že marsikaj doživele brez problema.
Je pa res, da je mehanski štarter narejen tako, da greje do preboja plina.
Za težave pri elektronski dušilki je verjetno kriv neposrečen zagonski del, ki premalo časa greje nitke. V datasheetu ene super duper dušilke z nastavljivo svetilnostjo sem prebral, da če plin prvič prebije, potem pa ne več, dušilka to zazna kot okvaro žarnice in ji neha pošiljati napetost.
Preveri napetosti po neuspelem zagonu.
LP,
Igor _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.87 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Čet Dec 13, 2007 9:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če žarnica zagori in ugasne čez 5s potem pa se sama ne prižge več dokler je sam ne ugasneš in spet prižgeš, je vsekakor napaka v elektroniki.
Te dni delam na montaži, kjer so pod streho za razvetljavo silosov in podestov montirane flourescentne sijalke z elektroniko. Prižgejo se takoj, čeprav so zjutraj temperature precej nizke (-5°C), če katera izmed njih prižge in ugasne, ponovno poskuša prižgati (rahlo sveti) dokler ne zagori popolnoma. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.98 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Čet Dec 13, 2007 9:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
ElGrigon je napisal/a: |
... Prižgejo se takoj, čeprav so zjutraj temperature precej nizke (-5°C), če katera izmed njih prižge in ugasne, ponovno poskuša prižgati (rahlo sveti) dokler ne zagori popolnoma. |
Podobno se v mrazu od začetka obnašajo tudi xenonke v avtu. Pri prvem vklopu mrzlih luči malo dal modro brlijo kot poleti, potem pa v prvih minutah gorenje še nekajkrat ugasnejo za kakšen trenutek. Je pa ta trenutek res kratek <1/10 sek.
Po tem sklepam, da je res nekaj v zvezi s temp. plina in steklene bučke okrog njega. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.36 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Pet Dec 14, 2007 9:21 am Naslov sporočila: |
|
|
Sem včeraj opazil, da je podatek o temperaturi na ohišju od elektronike. Spodnja temperatura je -15°C. Res, da sem na Pohorju doma, ampak zdaj vseeno nimamo -15.
Očitno gre za okvarjeno elektroniko. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.36 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Čet Dec 20, 2007 9:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem menjal luč v merkurju. Najprej sem se pogajal z ženskami na elektro oddelku (gledale so me tako kot, da bi si vse skupaj namišljeval), nato je poklicala nekega tipa, ki mi je nemudoma zamenjal luč za drugo (ženska je seveda pripomnila, da embalaža ni več čista...).
Luč sem zamenjal za enako, ker je tip rekel, da še niso imeli takšnega primera. Jaz sem itak dvomil v to, da je samo tista luč defektna. Seveda sem jo vzel in danes preskusil. Bilo je po pričakovanjih po cca. 5s je ugasnila.
Jutri grem spet v merkur se pogajati z ženskami (upam, da bo delal moški ). Če bo šlo bom vzel siteco luč, bom pač doplačal, če pa ne bodo hoteli zamenjati pa bom verjetno začel groziti z tržno inšpekcijo, ker luč ne dela v pogojih, ki so navedeni na njej.
p.s. Bi bilo veliko dela, če bi sam modificiral elektroniko? V mislih imam, da bi povečal čas segrevanja žarnice. Kako imajo ponavadi narejeno časovno konstanto (RC?)? Da ne bi podiral ohišja za brez veze. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.87 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Čet Dec 20, 2007 9:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nesi luč nazaj in zahtevaj, da jo pred tabo preiskusi, le tako boš vedel, da brezhibno deluje. Tudi njim je potrditev, da je luč delujoča/nedelujoča.
Vsekakor vztrajaj pri svojih stališčih, kaj hitro te lahko trgovci zavedejo. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Martin_Krpan Član

Pridružen-a: Ned 18 Jan 2004 17:00 Prispevkov: 34 Aktiv.: 0.14 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: Čet Dec 20, 2007 10:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
zamenjaj žarnice oz. točneje sijalke, verjetno si poiskušal z istimi kot prvič?Skoraj gotovo je ena v okvari, četudi je nova. Pri t.i. elektronskih dušilkah sem velikokrat opazil ravno takšen pojav kot ga omenjaš, obedve žarnici posvetita za nekaj sekund, nato pa elektronika izklopi. Čisto mogoče da sijalki delata v luči z navadnimi dušilkami, z elektronskimi pa ne, sem videl tudi že kar nekaj takih primerov.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni