|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Sob Dec 22, 2007 5:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nisem napravil take cenene igračke.
Gre za motor konkretne moči. In zanke imam vezane zaporedno, zato so so bolj visokonapetostne (24VDC) od tiste ene iz 1,5V baterije.
V bistvu sem se spravil delati DC motor brez krtačk (in brez elektronike, kakršna je v ventilatorčkih), ki ne oddaja nikakršnih motenj, pa sem na koncu zakompliciral s kupom drsnih obročev z živosrebrnimi spoji, da sem lahko zanke vezal zaporedno.
Pa saj nima veze.
Potrebujem tisti material.
LP,
Igor _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piflar Član

Pridružen-a: Čet 06 Dec 2007 17:56 Prispevkov: 246 Aktiv.: 1.15 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Sob Dec 22, 2007 7:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Igo,vem da nisi naredil hompolarca, ampak unipolarca. Si me pa spomnil.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.02 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sob Dec 22, 2007 10:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
igo je napisal/a: |
VolkD je napisal/a: |
Obstajajo namreč materiali, ki slabše prevajajo magnetno polje kot recimo zrak. S pomočjo njih se magnetne silnice dobesedno izrinejo z določenega področja. Tako nastane konkavno področje enake magnetne sile. |
Hmmm... pred cca 15imi leti sem zgradil enosmerni motor unipolarne (ponekod se imenuje homopolarne) izvedbe (nekaj v tem stilu: no, takrat še nisem imel interneta ).
Mislim, da še imam nekje delujoč motor, ki bi se ga dalo dodelati s temle materialom iz gornjega citata.
Kje bi ga dobil?
Potrebujem ga v obliki valja cca fi15 x 20mm . Par mm gor ali dol. Recimo 3 ali 4 kose. |
Bi mumetall bil primeren ? _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

|
Objavljeno: Sob Dec 22, 2007 11:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kolikor gledam, je Mumetall odličen prevodnik magnetnih silnic, zato jih (če iz njega sestavim ohišje) vodi po stenah ohišja okrog, mimo magnetno občutljivega predmeta. To je uporabno za izdelavo "magnetno gluhe" sobe ali kletke.
V bistvu bi rabil paramagnetni material, ki dejansko noče imeti magnetnih silnic v sebi. r < 1
LP,
Igor _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.02 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sob Dec 22, 2007 11:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vem, saj zato sem ponudil. V obeh primerih namreč dobiš prostor z manj magnetnih silnic. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

|
Objavljeno: Sob Dec 22, 2007 11:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Magnetni prevodnik z r > 1 se mi ni najbolje obnesel.
Paramagnetnega materiala pa takrat nisem dobil, da bi poskusil še z r < 1 .
Magnetne silnice sem nameraval stisniti med dve oviri, da bodo šle samo po predvideni zračni poti.
Da bi namesto zračne reže uporabil ferofluid in s plastičnim "paramagnetom" simuliral oviro z manjšim r od okoliškega, se mi zdi pa preveč zapleteno.
LP,
Igor
POPRAVEK: Malo sem očitno že pozabil, kaj je paramagnetizem . Sem malo pregooglal zadevo. Torej ne rabim paramagnetnega materiala, ampak takšnega, ki v sebi ne prenese magnetnih silnic. To pa je khm... superprevodnik, ki preprečuje spremembo gostote magnetnega pretoka skozi sebe. V magnetno gluhem prostoru ga spravimo v superprevodno stanje in potem ne dovoli magnetnemu polju, da bi šlo skozi.
Očitno ne bo nič z dodelavo motorja . _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piflar Član

|
Objavljeno: Ned Dec 23, 2007 11:22 am Naslov sporočila: |
|
|
Hm, a ni to o čem govoriš Igo diamagnetik? Kolikor jaz vem, obstajajo bakreni vodniki (cevke) (elektro-)magnetnega polja. Lahko postaviš takšen npr. bakren "screen" okoli svoje zračne reže. Ideja pač...
Imajo pa diamagnetiki r < 1 - WiKi
lp
ps. Če pa pišem bedarije pa prosim, da me razsvetlite.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

|
Objavljeno: Ned Dec 23, 2007 6:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Meni je povsem vseeno, kako se reče takemu materialu, ki ga magnet odbija, oziroma znotraj sebe ne prenese magnetnih silnic.
Rad bi samo pripravil magnetne silnice, da bodo potekale samo tam, kjer jaz želim. Rad bi jih spravil v kalup...
Ko sem sinoči že omenil ferofluid, sem danes malo bolj razmislil in ugotovil, da bi bila to še boljša rešitev. Namesto sedanje zračne reže bo ferofluidna reža z r >> 1 , plastičen kalup pa bo imel r = 1 , kar bo simuliralo za magnetne silnice neprevoden material. Magnetne silnice bodo torej prednostno potekale tam, kjer bo ferofluid.
Malo bolj občutjivo bo za prenašati naokrog, a zaradi večje razlike v permeabilnosti (zrak : ...magnet << ferofluid : zrak ) bo dosežena večja učinkovitost.
Po novem torej potrebujem ferofluid. 0,5litra .
Upam, da ne bom "razlil motorja" . Tesnjenja kalupa zaenkrat še ne bom omenjal ... .
LP,
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piflar Član

|
Objavljeno: Pon Dec 24, 2007 12:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aha, ti boš to vlil v režo motorja. Se priporočam za kakšno sliko ali dve, me res zanima kako vse skupaj zgleda, tudi brez ferofluida.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni