www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Poletimo skupaj - magnetni levitator
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 16.00

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 22, 2007 5:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nisem napravil take cenene igračke.

Gre za motor konkretne moči. In zanke imam vezane zaporedno, zato so so bolj visokonapetostne (24VDC) od tiste ene iz 1,5V baterije.

V bistvu sem se spravil delati DC motor brez krtačk (in brez elektronike, kakršna je v ventilatorčkih), ki ne oddaja nikakršnih motenj, pa sem na koncu zakompliciral s kupom drsnih obročev z živosrebrnimi spoji, da sem lahko zanke vezal zaporedno.
Pa saj nima veze.

Potrebujem tisti material.
LP,
Igor

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
piflar
Član
Član

Pridružen-a: Čet 06 Dec 2007 17:56
Aktiv.: 1.15
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 22, 2007 7:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Igo,vem da nisi naredil hompolarca, ampak unipolarca. Si me pa spomnil. Wink

lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.02
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 22, 2007 10:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

igo je napisal/a:
VolkD je napisal/a:
Obstajajo namreč materiali, ki slabše prevajajo magnetno polje kot recimo zrak. S pomočjo njih se magnetne silnice dobesedno izrinejo z določenega področja. Tako nastane konkavno področje enake magnetne sile.
Hmmm... pred cca 15imi leti sem zgradil enosmerni motor unipolarne (ponekod se imenuje homopolarne) izvedbe (nekaj v tem stilu: no, takrat še nisem imel interneta ).
Mislim, da še imam nekje delujoč motor, ki bi se ga dalo dodelati s temle materialom iz gornjega citata.

Kje bi ga dobil?

Potrebujem ga v obliki valja cca fi15 x 20mm . Par mm gor ali dol. Recimo 3 ali 4 kose.

Bi mumetall bil primeren ?

igo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 22, 2007 11:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kolikor gledam, je Mumetall odličen prevodnik magnetnih silnic, zato jih (če iz njega sestavim ohišje) vodi po stenah ohišja okrog, mimo magnetno občutljivega predmeta. To je uporabno za izdelavo "magnetno gluhe" sobe ali kletke.

V bistvu bi rabil paramagnetni material, ki dejansko noče imeti magnetnih silnic v sebi. mi r < 1
LP,
Igor

VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.02
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 22, 2007 11:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vem, saj zato sem ponudil. V obeh primerih namreč dobiš prostor z manj magnetnih silnic.
igo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 22, 2007 11:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Magnetni prevodnik z mi r > 1 se mi ni najbolje obnesel.
Paramagnetnega materiala pa takrat nisem dobil, da bi poskusil še z mi r < 1 .

Magnetne silnice sem nameraval stisniti med dve oviri, da bodo šle samo po predvideni zračni poti.

Da bi namesto zračne reže uporabil ferofluid in s plastičnim "paramagnetom" simuliral oviro z manjšim mi r od okoliškega, se mi zdi pa preveč zapleteno.
LP,
Igor
POPRAVEK: Malo sem očitno že pozabil, kaj je paramagnetizem Embarassed . Sem malo pregooglal zadevo. Torej ne rabim paramagnetnega materiala, ampak takšnega, ki v sebi ne prenese magnetnih silnic. To pa je khm... superprevodnik, ki preprečuje spremembo gostote magnetnega pretoka skozi sebe. V magnetno gluhem prostoru ga spravimo v superprevodno stanje in potem ne dovoli magnetnemu polju, da bi šlo skozi.
Očitno ne bo nič z dodelavo motorja Confused .

piflar
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 23, 2007 11:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hm, a ni to o čem govoriš Igo diamagnetik? Kolikor jaz vem, obstajajo bakreni vodniki (cevke) (elektro-)magnetnega polja. Lahko postaviš takšen npr. bakren "screen" okoli svoje zračne reže. Ideja pač...

Imajo pa diamagnetiki mir < 1 - WiKi

lp

ps. Če pa pišem bedarije pa prosim, da me razsvetlite. Wink
Nazaj na vrh
igo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 23, 2007 6:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Meni je povsem vseeno, kako se reče takemu materialu, ki ga magnet odbija, oziroma znotraj sebe ne prenese magnetnih silnic.

Rad bi samo pripravil magnetne silnice, da bodo potekale samo tam, kjer jaz želim. Rad bi jih spravil v kalup...

Ko sem sinoči že omenil ferofluid, sem danes malo bolj razmislil in ugotovil, da bi bila to še boljša rešitev. Namesto sedanje zračne reže bo ferofluidna reža z mi r >> 1 , plastičen kalup pa bo imel mi r = 1 , kar bo simuliralo za magnetne silnice neprevoden material. Magnetne silnice bodo torej prednostno potekale tam, kjer bo ferofluid.

Malo bolj občutjivo bo za prenašati naokrog, a zaradi večje razlike v permeabilnosti (zrak : ...magnet << ferofluid : zrak ) bo dosežena večja učinkovitost.

Po novem torej potrebujem ferofluid. 0,5litra .

Upam, da ne bom "razlil motorja" Laughing . Tesnjenja kalupa zaenkrat še ne bom omenjal ... Think d'oh! .

LP,
Igor

piflar
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 24, 2007 12:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha, ti boš to vlil v režo motorja. Se priporočam za kakšno sliko ali dve, me res zanima kako vse skupaj zgleda, tudi brez ferofluida.
lp
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4
Stran 4 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni