www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

ABC kartica
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.77
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 01, 2007 8:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ne bi če bi dal notri akumulatorček, recimo 3x NiMH gumb. Ampak to je že kompliciranje. Poraba je tako majhna da na 7 let baterijo menjat ni blema...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
thadner
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Čet 11 Okt 2007 23:26
Aktiv.: 0.01
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 12, 2007 1:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moje izkušnje z ABC kartico so naslednje: prve kartice so imele vgrajen uC + statični ram, novejše pa le uC. Pri novejših je ram (ali pa kakšna druga vrsta spomina, npr. eeprom) po vsej verjetnosti integriran v uC. Kljub temu, da so nekateri uspešno menjali baterijo tudi, če so prekinili napajanje kartice, sam pri menjavi baterije vedno priklopim back-up napajanje, kot je razvidno:
usmernik 3,0V + ----------|>|----------- + ABC kartica. Simbol na sredini predstavlja diodo 1N4148, mase pa seveda povežemo direktno skupaj. Z vezavo diode preprečimo, da bi se nova baterija praznila v back-up napajanje. Točno 3V sem izbral zato, ker je to dovolj za ohranitev podatkov na kartici (na kartico sicer pride nekaj manj zaradi padca napetosti na diodi), hkrati pa ni preveč, saj bi se lahko zgodilo, da bi back-up napajanje polnilo litijevo baterijo ali uničilo kartico, kar pa se ne sme zgoditi. Kot menjavo uporabim CR2450 s priključki za stoječo montažo na tiskano vezje.
Tu bi še želel opozoriti, da ne drži povsem, da lahko uporabimo katerokoli baterijo, le napetost in kapaciteta naj bosta enaki. Vsi vemo, da je kartica skoraj vedno v avtu na vetrobranskem steklu, torej je poleti izpostavljena zelo visokim temperaturam, v skrajnih primerih do 60 stopinj C (se je že kdo vprašal, zakaj je kartica prav bele barve?). Istočasno pa kartica ne predstavlja hi-drain porabnika, saj ima zelo malo porabo. Takim pogojem pa je po podatki proizvajalca baterija BR3032 najbolj kos, CR2450 pa se ji zelo približa. CR- serija baterij sicer zmore večje tokove, pri povišani temperaturi okolice pa se obnaša malo slabše od BR- serije (beri: ima večjo samospraznitev). O Ni-Mh akumulatorjih pa sploh nima smisla razpravljati, saj so le-ti po nekaj mesecih izpraznijo tudi, če jih sploh ne uporabljamo. Vsled navedenega pričakujem, da bo življenska doba CR2450 malo slabša od BR3032, kljub temu, da imata pribl. enako kapaciteto. Zato priporočam, da kartice, ki ste ji zamenjali baterijo s CR2450, poleti ne puščate v vozilu ali pa jo vsaj spravite v predal, da ne bo direktno na soncu. Toliko.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
eboc
Član
Član

Pridružen-a: Tor 10 Maj 2005 8:42
Aktiv.: 1.10

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 20, 2007 9:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri prebiranju te teme sem se malo prestrasil, saj sem nabavil ABC ze prejsnje tisocletje (~1998-1999). No danes sem kartico odprl pomeril napetost baterije in najprej nameril 2.8V potem pa 3V. Kot kaze baterija se ni potrebna menjave.
Zgleda, da je zivljenska doba baterija odvisna predvsem od stevila prehodov, ki je v mojem primeru nekajkrat na leto.

No upam, da se ne bom naslednjic zabil v rampo ker bo baterija prazna Wink.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 20, 2007 9:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sicer ne iz lastnih izkušenj, ampak po moji logiki boš vedel kdaj je baterija pri koncu ker se bo začelo dogajati da bo enkrat na recimo 5 prehodov rampa ostala zaprta Twisted Evil Laughing Sad
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Marjanp
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Okt 2007 22:28
Aktiv.: 1.16
Kraj: Dragomer/Brezovica/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 21, 2007 2:20 pm    Naslov sporočila:  LI-tijeva Baterija Odgovori s citatom

Skozi prebiranje tega foruma sem zasledil, da LI-tijevim baterijam izhodne kontakte podaljšujete z lotanjem. Včasih se to posreči. Vendar ob pregretju baterije nastopi nevarnost ekslozije.
Tako ne priporočam, da LI-tijevo baterijo segrevata na direktnih izhodih. Lahko pride do nesreče.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dj robee
Član
Član

Pridružen-a: Ned 05 Okt 2003 20:34
Aktiv.: 0.29

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 30, 2007 10:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
sicer ne iz lastnih izkušenj, ampak po moji logiki boš vedel kdaj je baterija pri koncu ker se bo začelo dogajati da bo enkrat na recimo 5 prehodov rampa ostala zaprta Twisted Evil Laughing Sad

Ali pa samo na določeni cestninski postaji... Meni se recimo dogaja, da mi v smeri Ljubljana-Maribor povsod normalno "prime", le na Tepanjih moram hitrost drastično zmanjšati in peljati čisto ob robu pod anteno. Je pa res, da imam ABC kartico na sredini stekla
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 30, 2007 10:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ja tam mora biti tudi recimo pri meganih - tistih ki imajo atermično steklo spredaj in le-to ne prepušča mikrovalov, zato ima okoli ogledala črne pikice in tam steklo NI metalizirano. Mislim da to ne bi smelo imeti veze, je res mogoče slaba baterija.
Nazaj na vrh
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 16.00

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 05, 2007 1:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Shocked Shocked Shocked
Berem tale blog: zlobna zadeva .
Ali je komentar, ki ga je dodal @kontrabant resničen?
Ali so res preprečili menjanje baterij s programsko zavrnitvijo kartice glede na starost?
LP,
Igor

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.03
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 06, 2007 1:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne vem koliko je resnice v tem. Vem pa, da sem baterijo, ki sem jo zamenjal dal na polico. In danes sem jo ponovno izmeril. Po vsej logiki bi stvar morala še vedno delovati.
Če so to počeli, so relativno kratek čas. No kakorkoli, jaz sem še iz tiste serije ABC, ki sem zanjo plačal le kavcijo. Tablica torej ni moja. Če jo torej vrnem dobim kavcijo nazaj. Takrat je to bilo 2500 SIT. Tako, da res ne vem kaj bi imeli od menjave moje...

yecora
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 04 Jan 2008 12:08
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 04, 2008 12:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam ABC kartico, staro več kot 8 let in sem zamenjal baterijo brez problema. Vzporedno napajanje, stara baterija ven, nova notri. Original BR3032 se dobi v Ljubljani, BTC, trgovina Delko. So zelo prijazni in ti spunktirajo tudi ušesa za spajkanje na vezje. Cena nekaj pod 4 Evre.
Nazaj na vrh
antoni
Član
Član

Pridružen-a: Pon 17 Dec 2007 19:52
Aktiv.: 0.15

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 04, 2008 11:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se ne splaca menjati baterije v samoizvedbi. Z tablico se gre na DARS bazo (izvoz Brdo pa desno iz Lj. obvoznice) in jo zamenjajo brezplacno. Zna se zgoditi, da je baterija toliko prazna, da operater ne more prebrati vrednost dobroimetja, ima pa moznost pregledati zadnje vstope in iztope in zadnji dobropis in vpise dobroimetje stvar traja 10 minut in gres naprej. Baterija pa naj bi delovala garantirano do 5 let seveda ce se malo uporablja pa veliko dlje.
Nazaj na vrh
yecora
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 04 Jan 2008 12:08

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 07, 2008 12:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brezplačno dobiš novo kartico na DARSU? Močno dvomim.

DARSova spletna stran:
5. Ali ste z vrnitvijo elektronske tablice sistema ABC pred iztekom sedemletne življenjske dobe upravičeni do vračila sofinanciranega deleža?

• Če elektronsko tablico sistema ABC vrnete nepoškodovano pred iztekom sedemletne življenjske dobe, ste upravičeni do vračila sorazmernega deleža sofinanciranja glede na njeno neamortizirano vrednost in dobroimetja, ki je zapisano na njej (brez popusta).
• Pri nabavi nove tablice upoštevamo neodpisani del vrednosti stare elektronske tablice sistema ABC.
• Ob vrnitvi nepoškodovane elektronske tablice sistema ABC vam vrnemo dobroimetje in sorazmerni delež sofinanciranja glede na neamortizirano vrednost z naknadnim nakazilom na vaš transakcijski račun.
Nazaj na vrh
antoni
Član
Član

Pridružen-a: Pon 17 Dec 2007 19:52
Aktiv.: 0.15

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 08, 2008 8:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda ne bom trdil kako je danes. Sem namrec eden prvih lastnikov in po 5-6 letih sem imel tezave na stezah. Spomnim se, da so mi zadevo prezplacno zamenjali in vpisali nekaj takratnih tolarjev, Tega je ze res cca 4 leta.
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.03
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 08, 2008 8:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vse je odvisno od tega kakšen status ima kartica ABC. Na samem začetku so kartico dajali v posodo. Plačal si 2500 SIT kot kavcijo. V tem primeru ti jo zamenjajo. Če pa si kartico kupil potem taka menjeva ne pride v poštev.
Edi
Član
Član

Pridružen-a: Pon 05 Nov 2007 23:12
Aktiv.: 0.79
Kraj: Ljubljana - Kot pri Ribnici

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 07, 2008 9:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še moja izkušnja z ABC
Po skoraj petih letih sem imel težave pri prehodu cestninskih postaj, posebno še po menjavi avta. Napotili so me na cestno bazo DARSA na grič. Možakar je bil zelo prijazen vprašal ali imam kaj dobroimetja na kartici in od kdaj nagaja. Odnesel jo je nekam na testiranje baterije, nato me je odpeljal na testno ABC stezo, ki jo imajo za ta namen in izmeril kje je idealnop mesto pri Peugeotu, sredina šipe pod vzvratnim ogledalom. Od takrat zadeva deluje, je pa res, da moram preko ABC steze voziti max cca 40km/h .
lp edi
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 3 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni