Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
ule Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32 Prispevkov: 1583 Aktiv.: 6.68 Kraj: Babno Polje
|
Objavljeno: Tor Jan 08, 2008 6:09 pm Naslov sporočila: Kako nastaviti jumperje na disku? |
|
|
Našel sem disk, vendar nima tiste standardne nastavitve jumprjev. Zanima me če je kdo že imel kaj podobnega pri sebi. Na računalnik ga še nisem priklopil.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
103.25 KB |
Pogledana: |
1 krat |

|
|
99.01 KB |
2 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.56
|
Objavljeno: Tor Jan 08, 2008 6:34 pm Naslov sporočila: Re: Kako nastaviti jumperje na disku? |
|
|
ule je napisal/a: |
Našel sem disk, vendar nima tiste standardne nastavitve jumprjev. Zanima me če je kdo že imel kaj podobnega pri sebi. Na računalnik ga še nisem priklopil. |
Kaj pa je to "standardna nastavitev" ? Na tvoji drugi sliki se lepo vidi navodila (kaj pocne kateri jumper), zraven pa so tudi pini, kamor jih nataknes (na desni).
_________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
chaos Član

Pridružen-a: Sob 16 Sep 2006 22:12 Prispevkov: 1063 Aktiv.: 4.65 Kraj: Zagorje ob Savi
|
Objavljeno: Tor Jan 08, 2008 6:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Iz nalepke na disku gre sklepati, da je to SCSI disk, ne navaden ATA. Se ti zato mogoče zdi nestandarden?
Drugače ni potrebno nastavljati jumperjev, če za to nimaš neke potrebe. Razen mogoče tistih treh jumperjev za ID diska ...
LP!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ule Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32 Prispevkov: 1583 Aktiv.: 6.68 Kraj: Babno Polje
|
Objavljeno: Tor Jan 08, 2008 7:25 pm Naslov sporočila: Re: Kako nastaviti jumperje na disku? |
|
|
Sokrat je napisal/a: |
Kaj pa je to "standardna nastavitev" ? Na tvoji drugi sliki se lepo vidi navodila (kaj pocne kateri jumper), zraven pa so tudi pini, kamor jih nataknes (na desni). |
Sem tudi jaz misil napisati "standardna nastavitev" v narekovajih. Prvič vidim disk ki ima nekaj več jumperjev, kot ostali.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
antoni Član

Pridružen-a: Pon 17 Dec 2007 19:52 Prispevkov: 31 Aktiv.: 0.15 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jan 08, 2008 7:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
SCSI diskov je bilo zelo malo v glavnem so bili po vecjih firmah, pri osbnih racunalnikih se to ni uporabljalo (bilo je drago ) ce zelis to priklopiti vsekakor potrebujes se SCSI-kontroler, drugace to ne gre..
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.03 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Tor Jan 08, 2008 8:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dva taka sem že vrgel stran, ker sta crknila v tem serverju, kjer zdaj teče forum.
Lepota je v tem, da sta bila vezana v RAID polje. V živo (brez ugašanja) zamenjaš disk in hardware poskrbi, da se vsebina ustrezno prepiše.
Pokvarjenega sem seveda vrgel proč - si mogoče ti to našel ?
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mirkatmir Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 9:14 Prispevkov: 1876 Aktiv.: 7.91 Kraj: Ribnica (JN75IR)
|
Objavljeno: Tor Jan 08, 2008 8:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
Pokvarjenega sem seveda vrgel proč - si mogoče ti to našel ? |
... če si ga zalučal dovolj daleč v moji smeri.
_________________ lp, Miran (Miro - S51SK) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Tor Jan 08, 2008 8:37 pm Naslov sporočila: Re: Kako nastaviti jumperje na disku? |
|
|
Sem tudi jaz misil napisati "standardna nastavitev" v narekovajih. Prvič vidim disk ki ima nekaj več jumperjev, kot ostali. |
Kako bi pa nastavil vse potrebno, ce bi jih bilo manj ?
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ule Član

|
Objavljeno: Tor Jan 08, 2008 9:11 pm Naslov sporočila: Re: Kako nastaviti jumperje na disku? |
|
|
Sokrat je napisal/a: |
Kako bi pa nastavil vse potrebno, ce bi jih bilo manj ?  |
Kar sem do sedaj nastavljal na diskih je bilo master in slave.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ule Član

|
Objavljeno: Tor Jan 08, 2008 9:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
antoni je napisal/a: |
SCSI diskov je bilo zelo malo v glavnem so bili po vecjih firmah, pri osbnih racunalnikih se to ni uporabljalo (bilo je drago ) ce zelis to priklopiti vsekakor potrebujes se SCSI-kontroler, drugace to ne gre.. |
Torej bo dober za kakšen brusilni strojček
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Tor Jan 08, 2008 9:19 pm Naslov sporočila: Re: Kako nastaviti jumperje na disku? |
|
|
Kar sem do sedaj nastavljal na diskih je bilo master in slave.  |
SCSI diski nimajo "master" ali "slave", ker jih je na vodilu lahko bistveno vec, kot samo dva (en ID pobere kontroler, ostane jih se 7 oz. 15, odvisno od sirine vodila). Vse ostalo nastavi ATA disk namesto tebe, zaradi cesar se obcasno zgodi, da racunalnik ne deluje. Tukaj imas moznost nastaviti po svoje z jumperji, ce ti privzeta (tovarniska) nastavitev ni vsec in/ali iz kdovekaksnega razloga stvari noces/ne mores nastaviti z ukazi.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.03 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Tor Jan 08, 2008 10:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Konkreten tip diska je "hotswap". Mislim, da ne bo uporaben za brusilni strojček.
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.69 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Sre Jan 09, 2008 10:48 am Naslov sporočila: |
|
|
Disk ima povsem standardne nastavitve jumperjev.
Na disku moraš nastaviti:
adreso diska (JP 2,3,4). Če ni jumperja 2,3,4, je adresa diska 0.
enable auto spin (jumper 5), da se disk začne vrteti sam takoj ob vklopu napajanja.
TERM ON (jumper 6). Aktiviranje terminatorja na zadnjem disku na SCSI kablu.
Priključiš ga lahko le na SCSI kontroler. Na normalen 40 pinski kabel niti ne
poskušaj.
SCSI ima dobro lastnost, da se lahko z SCSI kablom poveže dva ali več računalnikov, pa se vsak disk iz katerega koli računalnika vidi, kot da bi bil vgrajen v vsakem računalniku. Vsi vidijo vse z polno hitrostjo, brez sharinga.
Konkreten model diska je eden od tistih, po katerih je IBM zaslovel kot kurchev proizvajalec diskov. Ker so ukinjali proizvodnjo diskov, je bilo med njimi ogromno defektov.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ule Član

|
Objavljeno: Sre Jan 09, 2008 12:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za info.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ule Član

|
Objavljeno: Sre Jan 09, 2008 5:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
Konkreten tip diska je "hotswap". Mislim, da ne bo uporaben za brusilni strojček. |
Vrti se. Za kakšne fine stvari pobrusit je super zadeva. Potrebno je bilo nastaviti juper5 (enable auto spin) in zadeva se vrti.
|
91.45 KB |
2 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |