www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kako nastaviti jumperje na disku?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ule
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32
Aktiv.: 6.68
Kraj: Babno Polje

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 08, 2008 6:09 pm    Naslov sporočila:  Kako nastaviti jumperje na disku? Odgovori s citatom

Našel sem disk, vendar nima tiste standardne nastavitve jumprjev. Zanima me če je kdo že imel kaj podobnega pri sebi. Na računalnik ga še nisem priklopil.

Slika1.JPG
 Opis:
Disk
 Velikost datoteke:  103.25 KB
 Pogledana:  1 krat

Slika1.JPG

Slika2.JPG
 Opis:
Nastavitev jumperjev
 Velikost datoteke:  99.01 KB
 Pogledana:  2 krat

Slika2.JPG

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.56

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 08, 2008 6:34 pm    Naslov sporočila:  Re: Kako nastaviti jumperje na disku? Odgovori s citatom

ule je napisal/a:
Našel sem disk, vendar nima tiste standardne nastavitve jumprjev. Zanima me če je kdo že imel kaj podobnega pri sebi. Na računalnik ga še nisem priklopil.

Kaj pa je to "standardna nastavitev" ? Na tvoji drugi sliki se lepo vidi navodila (kaj pocne kateri jumper), zraven pa so tudi pini, kamor jih nataknes (na desni).

chaos
Član
Član

Pridružen-a: Sob 16 Sep 2006 22:12
Aktiv.: 4.65
Kraj: Zagorje ob Savi

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 08, 2008 6:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iz nalepke na disku gre sklepati, da je to SCSI disk, ne navaden ATA. Se ti zato mogoče zdi nestandarden?

Drugače ni potrebno nastavljati jumperjev, če za to nimaš neke potrebe. Razen mogoče tistih treh jumperjev za ID diska ...

LP!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ule
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 08, 2008 7:25 pm    Naslov sporočila:  Re: Kako nastaviti jumperje na disku? Odgovori s citatom

Sokrat je napisal/a:

Kaj pa je to "standardna nastavitev" ? Na tvoji drugi sliki se lepo vidi navodila (kaj pocne kateri jumper), zraven pa so tudi pini, kamor jih nataknes (na desni).

Sem tudi jaz misil napisati "standardna nastavitev" v narekovajih. Prvič vidim disk ki ima nekaj več jumperjev, kot ostali.
Nazaj na vrh
antoni
Član
Član

Pridružen-a: Pon 17 Dec 2007 19:52
Aktiv.: 0.15
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 08, 2008 7:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

SCSI diskov je bilo zelo malo v glavnem so bili po vecjih firmah, pri osbnih racunalnikih se to ni uporabljalo (bilo je drago ) ce zelis to priklopiti vsekakor potrebujes se SCSI-kontroler, drugace to ne gre..
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.03
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 08, 2008 8:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dva taka sem že vrgel stran, ker sta crknila v tem serverju, kjer zdaj teče forum.
Lepota je v tem, da sta bila vezana v RAID polje. V živo (brez ugašanja) zamenjaš disk in hardware poskrbi, da se vsebina ustrezno prepiše.

Pokvarjenega sem seveda vrgel proč - si mogoče ti to našel ?

mirkatmir
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 9:14
Aktiv.: 7.91
Kraj: Ribnica (JN75IR)

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 08, 2008 8:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:

Pokvarjenega sem seveda vrgel proč - si mogoče ti to našel ?

... če si ga zalučal dovolj daleč v moji smeri. Razz

Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 08, 2008 8:37 pm    Naslov sporočila:  Re: Kako nastaviti jumperje na disku? Odgovori s citatom

ule je napisal/a:
Sem tudi jaz misil napisati "standardna nastavitev" v narekovajih. Prvič vidim disk ki ima nekaj več jumperjev, kot ostali.

Kako bi pa nastavil vse potrebno, ce bi jih bilo manj ? Wink

ule
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 08, 2008 9:11 pm    Naslov sporočila:  Re: Kako nastaviti jumperje na disku? Odgovori s citatom

Sokrat je napisal/a:

Kako bi pa nastavil vse potrebno, ce bi jih bilo manj ? Wink

Kar sem do sedaj nastavljal na diskih je bilo master in slave. Smile
Nazaj na vrh
ule
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 08, 2008 9:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

antoni je napisal/a:
SCSI diskov je bilo zelo malo v glavnem so bili po vecjih firmah, pri osbnih racunalnikih se to ni uporabljalo (bilo je drago ) ce zelis to priklopiti vsekakor potrebujes se SCSI-kontroler, drugace to ne gre..

Torej bo dober za kakšen brusilni strojček
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 08, 2008 9:19 pm    Naslov sporočila:  Re: Kako nastaviti jumperje na disku? Odgovori s citatom

ule je napisal/a:
Kar sem do sedaj nastavljal na diskih je bilo master in slave. Smile

SCSI diski nimajo "master" ali "slave", ker jih je na vodilu lahko bistveno vec, kot samo dva (en ID pobere kontroler, ostane jih se 7 oz. 15, odvisno od sirine vodila). Vse ostalo nastavi ATA disk namesto tebe, zaradi cesar se obcasno zgodi, da racunalnik ne deluje. Tukaj imas moznost nastaviti po svoje z jumperji, ce ti privzeta (tovarniska) nastavitev ni vsec in/ali iz kdovekaksnega razloga stvari noces/ne mores nastaviti z ukazi.

VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.03
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 08, 2008 10:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Konkreten tip diska je "hotswap". Mislim, da ne bo uporaben za brusilni strojček.
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.69
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 09, 2008 10:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Disk ima povsem standardne nastavitve jumperjev.
Na disku moraš nastaviti:
adreso diska (JP 2,3,4). Če ni jumperja 2,3,4, je adresa diska 0.
enable auto spin (jumper 5), da se disk začne vrteti sam takoj ob vklopu napajanja.
TERM ON (jumper 6). Aktiviranje terminatorja na zadnjem disku na SCSI kablu.

Priključiš ga lahko le na SCSI kontroler. Na normalen 40 pinski kabel niti ne
poskušaj.

SCSI ima dobro lastnost, da se lahko z SCSI kablom poveže dva ali več računalnikov, pa se vsak disk iz katerega koli računalnika vidi, kot da bi bil vgrajen v vsakem računalniku. Vsi vidijo vse z polno hitrostjo, brez sharinga.

Konkreten model diska je eden od tistih, po katerih je IBM zaslovel kot kurchev proizvajalec diskov. Ker so ukinjali proizvodnjo diskov, je bilo med njimi ogromno defektov.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ule
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 09, 2008 12:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za info.
Nazaj na vrh
ule
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 09, 2008 5:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:
Konkreten tip diska je "hotswap". Mislim, da ne bo uporaben za brusilni strojček.

Vrti se. Za kakšne fine stvari pobrusit je super zadeva. Potrebno je bilo nastaviti juper5 (enable auto spin) in zadeva se vrti.

Slika3.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  91.45 KB
 Pogledana:  2 krat

Slika3.JPG

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni