|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
promehanik Član

Pridružen-a: Tor 29 Jul 2003 23:41 Prispevkov: 611 Aktiv.: 2.58
|
Objavljeno: Tor Jan 15, 2008 9:07 pm Naslov sporočila: Nakup vbodne žage |
|
|
Zanima me na kaj moram pazit pri nakupu vbodne žage. Pri nekaterih sem videl, da so namenjene za ravne in zaobljene reze. Ali ni možno z vsemi delati zaobljene reze? Kaj pomeni nastavljati nihaje; pri kovinah naj bi nihaje izklopil??? Koliko naj bo hod žage?
lp, prom
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.94 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Tor Jan 15, 2008 9:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bom jutri pogledal,če imam podatke.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.94 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Sre Jan 16, 2008 10:06 am Naslov sporočila: |
|
|
Če boš kupil,ne kupi poceni.Ker boš imel težave z žaganjem debelejši les.To se zgodi da namesto ravni rez dobišpostrani.V redu je samo znane firme.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
2.42 MB |
Pogledana: |
4 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.70 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Sre Jan 16, 2008 10:17 am Naslov sporočila: Re: Nakup vbodne žage |
|
|
promehanik je napisal/a: |
Zanima me na kaj moram pazit pri nakupu vbodne žage. Pri nekaterih sem videl, da so namenjene za ravne in zaobljene reze. Ali ni možno z vsemi delati zaobljene reze? Kaj pomeni nastavljati nihaje; pri kovinah naj bi nihaje izklopil??? Koliko naj bo hod žage? |
Če imaš veliko dela, kupi dobro (=drago) žago. Za enkratno delo je ponavadi dobra tudi poceni žaga. Z malo spretnosti lahko zaobljene reze delaš s vsako žago. Za zaobljenost je potrebno, da je širina rezila majhna. Večina vbodnih žag ima rezila široka okoli pol centimetra, kar je v redu. Električni lisičji rep je načeloma tudi vbodna žaga. Ker ima širino listov okoli 3 cm je jasno, da je žaganje krivin problem, oziroma naredi se zelo širok rez in veliko prahu.
Nihanje je funcija žage, pri kateri rezilo ne niha le gor in dol, ampak tudi naprej in nazaj. To pomeni, da zobje niso v stalnem stiku z rezanim objektom, ampak nekako tudi udarjajo. Ravno zaradi teh udarcev je potrebno nihanje izklopiti pri rezanju kovin, da se kaj ne polomi. Z nihanjem je rezanje hitrejše, rez pa je manj kvaliteten.
Zelo koristna funkcija žage je regulacija obratov. Ko začneš rezati, ali pa ko nadaljuješ delno prerezano stvar, je start bistveno prijetnejši z počasnimi obrati. Začetek z polnimi obrati lahko povzroči neprijeten povraten udarec, lahko tudi lom rezila.
Na nekatere žage lahko priključiš tudi sesalec za prah.
Vbodne žage režejo naravnost po celi debelini le tanek les. Če hočeš rezati na primer desko debeline 4 centimetre, bo na zgornji strani črta reza ravna, na spodnji bo lahko zavije za več kot centimeter. Rezilo je tanko in se upogne. Za ravne debele reze je potrebna cirkularka.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
promehanik Član

Pridružen-a: Tor 29 Jul 2003 23:41 Prispevkov: 611 Aktiv.: 2.58
|
Objavljeno: Sre Jan 16, 2008 6:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za nasvete.
Sedaj me zanima katero firmo ali tip mi priporočate iz zgornjega kvalitetnega razreda. Uporabljal bi jo za vezano ploščo, kerrock, plastika,...
lp, prom
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Brozzy Član

Pridružen-a: Ned 17 Sep 2006 8:09 Prispevkov: 210 Aktiv.: 0.92 Kraj: Zagorica -> Dobrepolje -> Grosuplje -> Slovenija
|
Objavljeno: Sre Jan 16, 2008 10:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz sem se precej odločal okoli vbodne žage, potlej pa kupil najcenejšo. Z njo sem zelo zadovoljen. Je pa res da mi služi le pri izdelavi kakega ohišja za elektroniko.
_________________ ________________________________
ambri... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.70 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Čet Jan 17, 2008 9:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Rezanje plastike z vbodno žago je problem. Če je plastika taka, da se pod vplivom toplote zmehča (pleksi in večina plastik je taka, pertinaks za tiskanine ni tak), potem se žaganje spremeni v ježeve muke. Tako plastiko je potrebno rezati čisto počasi in z majhnimi obrati (vbodi) žage.
Poceni žage imajo v glavnem slabe nosilce kolektorjev od motorja. Če žagaš dalj časa, se nosilca segrejeta, zmehčata, zvijeta, pa se čudiš, da motor iskri in čudno dela.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

|
Objavljeno: Čet Jan 17, 2008 10:57 am Naslov sporočila: |
|
|
Jur,dobro si napisal za ta poceni vbodno žago.Enkrat sem imel v roke poceni in sem razdrl.In je videti slabe nosilce.Tako da raje vidim da kupi boljše.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojz54 Član

Pridružen-a: Čet 30 Dec 2010 15:20 Prispevkov: 146 Aktiv.: 0.83 Kraj: Portorož
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.91 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Ned Okt 14, 2012 3:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam narejeno tako mizico. Dosti je sicer nisem uporabljal. Težava je, da rabiš še kar precej sile za rezanje. Mizico je potrebno fiksirat sicer jo tiščiš zraven.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
403.15 KB |
Pogledana: |
9 krat |

|
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojz54 Član

|
Objavljeno: Ned Okt 14, 2012 4:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še eno vprašanje,zakaj na koncu rezanja list udari?Morda zaradi cenene žage,ker pomik sem dal na minimum
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.63 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Ned Okt 14, 2012 4:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kam ti pa udari? Pomik si dal na minimum, res pomik ali hitrost pomikanja? Namreč sam še nisem zasledil vbodne žage z nastavitvijo pomika.
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojz54 Član

|
Objavljeno: Ned Okt 14, 2012 4:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hitrost pomikanja!Če režem z žago obrnjeno navzdol na koncu žaganca čutim da mi jo hoče dvigniti
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.63 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Ned Okt 14, 2012 5:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne razumem čisto točno, kaj misliš. Poskusi spremeniti kot lista, če imaš to možnost na žagi.
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sončne celice Član

Pridružen-a: Pet 04 Jan 2008 11:20 Prispevkov: 103 Aktiv.: 0.48 Kraj: Velike Žablje
|
Objavljeno: Ned Okt 14, 2012 6:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Živjio,
Delam v mizarstvu. Večino so ti že ostali povedali. Vse kakor je namen vsake vbodne žage v žaganju tajnših materialov, predvsem za krivine in majnše pravokotne luknje ker se z ostalimi žagami ne da. Žaga je vsaka dobra ki ima regulacijo vrtljajev in dokaj močan motor. pomenbna je tudi sama oblika žage, važno da ima del kjer se drži čim bolj proti obedlovancu, saj je tako lažje vodit žago in stem natančnost reza. Mi na firmi uporabljamo sledeče ročne stroje, ki niso tako dragi in so med zelo kvalitetnimi, skoraj neuničljivimi posebno baterijski vrtalniki
[url]http://www.aeg-powertools.co.uk/products/category/woodworking/wood-working
tudi najcenejša žaga od AEG-ja je boljša od ostalih (bosh, dewalt,..) Za hobi uporabo je dobra žaga nekje v rangu 60-100€, kar je nizkocenovni je problem v tresljajih in veliki zračnosti nihajnega dela žage in tudi motorjev, posledično zelo slab rez.
_________________ KDOR IŠČE TA NAJDE. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni