|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 21.14 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Pet Feb 13, 2009 3:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sicer ne vem, če je aktualno in še oživljanje stare teme in take reči.
Jaz sem tudi iskal dva primerka 7 polnega miniaturnega podnožja (za triodo PC900) - mi je branez s svojo spletno stranjo dal navdih za kaj končno uorabiti staro katodno cev osciloskopa.
Podnožij najprej seveda ni bilo nikjer, potem pa sem se spomnil, da katodne cevi malih ČB TV in monokromatskih monitorjev uporabljajo točno to podnožje. Podnožja so kvalitetna in navadno ostanejo cela, ko razni zbiralci na kosovnih "odmontirajo" odklonske tuljave.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7861 Aktiv.: 31.81 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Sob Feb 14, 2009 8:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Azrael je napisal/a: |
| Sicer ne vem, če je aktualno in še oživljanje stare teme in take reči.... |
Seveda je smiselno!
Kakšno katodno cev imaš?
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 21.14 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Sob Feb 14, 2009 10:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zgradil sem preprost osciloskop po tej shemi.
Katodna cev je vsaj po lastnostih DG 7-32, oznak žal ni nobenih. Rešena iz neke razbite medicinske opreme.
Uporabil sem 3 x EF80 (končna stopnja x in y odklona in generator žage, in 2 x PC 900 za predojačevalnik odklonskih stopenj.
Sicer bi bilo bolje, če bi namesto kombinacije 2 cevi uporabil kombinirano triodo in pentoda npr ECF 80, (nimam nobene) ali PCF 80, ki jih imam kar precej, samo na transformatorju ni bilo prostora za dodatno navitje s katerim bi povišal napetost kurjave na 9V.
Mogoče bo kdo rekel, da ni najbolj pametna ideja greti s 6.3V dve zaporedno vezani kurjavi PC900 (po katalogu rabi ena 3,9V, vendar trafo za kurjavo (iz Ei Niš Korona Luxus) daje na svojem 6.3V izhodu, ko je obremenjen 7V in je vse skupaj malo bolj sprejemljivo.
Zaenkrat zadeva kar dela.
Moram pa še urediti napise na ohišju.
Pripenjam nekaj slik (se opravičujem zaradi slabe kvalitete - slikano s telefonom)in shemo v pdf formatu.
| Opis: |
|
| Velikost datoteke: |
16.17 KB |
| Pogledana: |
4311 krat |

|
|
86.4 KB |
| Pogledana: |
6 krat |

|
|
 Download |
| Ime datoteke: |
Shema.pdf |
117.31 KB |
| Downloadano: |
16 krat |
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 22.60
|
Objavljeno: Sob Feb 14, 2009 11:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Azrael je napisal/a: |
| Sicer bi bilo bolje, če bi namesto kombinacije 2 cevi uporabil kombinirano triodo in pentoda npr ECF 80, (nimam nobene) ali PCF 80, ki jih imam kar precej, samo na transformatorju ni bilo prostora za dodatno navitje s katerim bi povišal napetost kurjave na 9V. |
Z eno schottky diodo in kondenzatorjem bi prisel do priblizno 9V, glede na to, da tvoj transformator tako ali tako da ven 7V.
_________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7861 Aktiv.: 31.81 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Sob Feb 14, 2009 11:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Sokrat je napisal/a: |
| Z eno schottky diodo in kondenzatorjem bi prisel do priblizno 9V, glede na to, da tvoj transformator tako ali tako da ven 7V. |
Pri 300 mA pa še dve rabi , torej 600 mA
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 22.60
|
Objavljeno: Ned Feb 15, 2009 12:03 am Naslov sporočila: |
|
|
Ogromni kondenzatorji
_________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 232 dni