www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Novoletne Lucke

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Tom-Cat
Član
Član

Pridružen-a: Tor 20 Dec 2005 9:01
Aktiv.: 0.13

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 22, 2005 1:00 pm    Naslov sporočila:  Novoletne Lucke Odgovori s citatom

Zdravo.

Rad bi napravil en enostaven utripalnik za novoletne lucke - nazalost je prejsnji totalno pregorel in sedaj imam 3 vrste po 100 luck, ki samo gorijo. Mislil sem uporabit en simple stevec, ki je podoben temu :

http://www.kpsec.freeuk.com/projects/heart.htm

Samo da bi pac stel samo do 3 in vklapljal izhode ... Na izhode bi potem nekako moral priklopiti te lucke, ki so 220V ... na tem forumu sem prebral da lahko to naredim preko tega optocouplerja : MOC 3063

http://datasheet4u.com/download.php?id=502648

Zanima me, ce lahko lucke direktno priklopim na 4 in 6 pin tega optocouplerja (MAIN TERM.) ali moram dodati se kaj drugega ?

Za vsako pomoc se vnaprej zahvaljujem.

Tomaz
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.91
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 22, 2005 1:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

>Zanima me, ce lahko lucke direktno priklopim na 4 in 6 pin tega optocouplerja (MAIN TERM.) ali moram dodati se kaj drugega ?

Dodati je treba triac. Na forumu je sicer kar nekaj primerov lučk. Uporabi iskanje.

Tom-Cat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 22, 2005 1:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem uporabil iskanje, samo na zalost sem uporabnik samo 1 dan in ne morem pregledati gradiva Smile

Torej brez triakov tega ne morem priklopiti ? Kaj pa ce so lucke priklpljene v seriji - in, ceprav so priklopljene na 220V, je napetost med koncema samo 5V ali podobno ? Bi to slo brez triakov ?

Lp,
Tomaz
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 22, 2005 1:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Optični sprežnik je izključno namenjen vključevanju triaca. Prenese le nekaj mA toka. Tako, da bremena direktno ne moreš vključevati.
Tom-Cat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 22, 2005 1:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bom poskusal najti nekaj na to temo na internetu. Je kaksen boljsi (lazji, cenejsi nacin) priklopljevanja mocnostnih stvari na ttl izhode razen ta z 3063 in triakom ?
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 22, 2005 1:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Samo tricac - brez optičnega sprežnika. Primer luck 230V

[g0ran24]
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Avg 2005 11:27
Aktiv.: 2.12
Kraj: Brežice

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 22, 2005 1:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hja možnost je še rele. Vezava tranzistor in rele.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Tom-Cat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 22, 2005 1:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za informacije in nacrt. Bom definitivno naredil nekaj zelo podobnega ! Smile

Lep pozdrav,
Tomaz
Nazaj na vrh
Tom-Cat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 22, 2005 2:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Samo eno vprasanje : Katere tranzistorje v navadni (ne smd) tehniki lahko vzamem namesto BC 847 ?

Lp,
Tomaz
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 22, 2005 2:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

BC547 ali kaj podobnega
tomazek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 27 Apr 2005 12:33
Aktiv.: 0.06

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 11, 2006 3:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem si tudi doma naredil zelo podobno vezje-le da sem imel samo tri lučke.Namesto triaca TIC206, sem vzel triac BT137, ki je cenejši.

Ker sem pozneje vezje moral naredit nekaj kolegom! Very Happy

theone
Član
Član

Pridružen-a: Čet 18 Avg 2005 10:37
Aktiv.: 0.05

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 16, 2006 8:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sicer je novo leto že mimo, a bom tudi jaz poskusil izdelati ta lightshow, hvala za načrte.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
polhar
Član
Član

Pridružen-a: Sob 04 Mar 2006 9:11
Aktiv.: 1.53
Kraj: Dol pri Ljubljani

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 04, 2006 9:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sam za utripanje se da iz NE555 enostavno nardit
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni