www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Katera komponenta ima enako delovanje?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
GregorN
Član
Član

Pridružen-a: Tor 20 Nov 2007 7:48
Aktiv.: 5.43
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 26, 2007 4:22 pm    Naslov sporočila:  Katera komponenta ima enako delovanje? Odgovori s citatom

Katera komponenta ( mislim, da triak ali kaj ), deluje na enak princip kot rele. Daš mu pulzirajočo napetost, in potem preklaplja. Pulzirajoča napetost, ki jo bi proklopil gor je od 10 - 15V= približno, preklapljal pa bi 230V~.

PS:Imam doma tudi Triac BTA06 600C, toda, ali je prav? Če deluje sploh tako, na G priklopim pulzirajočo napetost, na A1 , dam fazo, tar na A2, priklopim potem naprimer luč, ki preklaplja nato? je tako?

triac.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  6.34 KB
 Pogledana:  6372 krat

triac.JPG

BluPhenix
Član
Član

Pridružen-a: Pet 05 Mar 2004 12:54
Aktiv.: 4.30
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 26, 2007 9:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Solid state relay ... lahko poiščeš z googlom.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
GregorN
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 26, 2007 10:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala, to je torej tole, na eno stran kjer piše naprimer pri tej sliki, dam pulzirajočo napetost 3 - 32V, ter na drugi strani do 240V. Tnx!, potreboval sem tole rešitev, saj mi gre na žjuce šklocanje releja. :d

xxtttrrr.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  18.54 KB
 Pogledana:  6293 krat

xxtttrrr.jpg

Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 26, 2007 11:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

GiGi je napisal/a:
Hvala, to je torej tole, na eno stran kjer piše naprimer pri tej sliki, dam pulzirajočo napetost 3 - 32V, ter na drugi strani do 240V. Tnx!, potreboval sem tole rešitev, saj mi gre na žjuce šklocanje releja. :d

Za ta SSR ne rabiš pulzirajoče ampak istosmerno napetost Exclamation

BTW, kaj ti sploh razumevaš kot pulzirajočo napetost? To je zelo širok pojem ... Very Happy
Nazaj na vrh
Domenius
Član
Član

Pridružen-a: Sre 30 Nov 2005 14:15
Aktiv.: 5.01
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 26, 2007 11:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za SSR lahko uporabiš tudi tvoj triak. Na netu je dosti načrtov pa tudi na forumu sta mislim da dva.
GregorN
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 26, 2007 11:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pulzirajoča, ki preklaplja rele glede na pulz: ----____----____---__-_-_ naprimer, pač pulz nastavljam s potenciometrom, in zaradi nadležnega šklocanja releja sem se odločil, da menjam s nečim, ki deluje na enak princip, le, da ne škloca. Hvala za vse odgovore!

PS: hm ja pa je problem, sedaj pri tem izmišljenem vezju, ki sem ga naredil, je za izhodno pulzirajočo napetost + in -, če sem priklopil na rele je lepo preklapljalo, na en prilkuček faza in iz drugega vun faza ter na žarnico, nula pa je tako direkt na žarnico, in ko sem vklopil vezje je delovalo kot stikalo ki ga izklapljaš in vklapljaš, le ,da je namesto tega delal rele, hitrost pulza oz. preklapljanja sem pa nastavljal z potenciometrom. Kako naj sedaj namesto releja vežem tega BTA06 600C ? Spodaj še "shema" , narisano je samo tolko, da veste kako mislim. Very Happy

Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 27, 2007 12:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Oglej si tole sliko pa boš verjetno razumel kako se to zveže in tudi delovanje SSRelejev.

Zadnje čase se ta slika in njeni deli kar pogosto pojavlja na forumu ... Laughing
Nazaj na vrh
GregorN
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 27, 2007 1:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sedaj prvo sem pomislil, ali sem zgrešil rubriko ali ne, pa vidim da sem dal prav Elektronika za začetnike, tole si mi tako ponudil ( se ti vseeno zahvaljujem ), kot bi ti dal sliko torte in ti rekel sedaj jo pa speci. Nekoga bi prosil, ki se bi mu dalo narisati za moj primer kako priklopiti. Hvala!!
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.92
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 27, 2007 2:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Del iz Iztokove sheme

opsp.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  6.07 KB
 Pogledana:  6193 krat

opsp.jpg

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.70
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 27, 2007 10:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To, kar je izrezal Silvo, je v bistvu notranjost takega SSR oz. Solid State Releja.
SSR in rele sta galvansko ločena (vhod in izhod), da te ne strese omrežna napetost, medtem ko sam triak pa ni izoliran. Rabiš optokopler (tista škatlica na shemi), ki elektriko pretvori v svetlobo, jo pošlje po prozornem izolatorju in potem nazaj v elektriko. Na zelo enostaven način povedano.

GregorN
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 27, 2007 2:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha, torej si še morem tole nabaviti, potem pa kot prikazuje slika priklopim, in bo moralo delovati.

L301628-02.gif
 Opis:
 Velikost datoteke:  9.82 KB
 Pogledana:  6123 krat

L301628-02.gif

aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.70
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 28, 2007 2:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

GiGi je napisal/a:
Aha, torej si še morem tole nabaviti, potem pa kot prikazuje slika priklopim, in bo moralo delovati.

Tako je. In pazi na zadostne razdalje med vhodnimi in izhodnimi povezavami (izolacija).

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni