www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Poliranje plexi stekla

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mehanika in strojništvo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Dorijan
Član
Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48
Aktiv.: 12.39
Kraj: južnoprimorska

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 16, 2012 9:38 am    Naslov sporočila:  Poliranje plexi stekla Odgovori s citatom

Imam 10mm kos plexija, ki sem ga vzel ven iz monitorja. Problem je v tem, da ima na eni strani nalepljene bele kvadratke cca. 1mm*1mm, ki bi jih rad odstranil.
-Sem poizkusil z žiletko za vinjete in etanolom in se poznajo praske.
-aceton in razredčilo verjetno pobelijo plexi, tako da ne bom niti poizkušal.

Kako očistiti to stranico, da bo videti skozi. Kaj bi dosegel z uporabo brusnega papirja 1000-2000?

andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.94
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 16, 2012 9:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vodobrusni papir in pod vodo zbrušiš.In še spoliraš.Nisem pa siguren.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
matejcek81
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 12:32
Aktiv.: 7.71
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 16, 2012 9:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zbrusiš z finim papirjem, nato pa lahko plamensko spoliraš. Mogoče bi šlo tudi z kakčnim purolom. Nisem testiral.

LP

Dorijan
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 16, 2012 9:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To plamensko poliranje sem tudi nekaj gledal. Pa me zanima, če je nujno da je plamen ali bi lahko to naredil z fenom za delavnico oz likalnikom.
6dan8
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53
Aktiv.: 6.00
Kraj: Goriška

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 16, 2012 10:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Z vodobrusnim papirjem in mokrim brušenjem (ni ravno treba pod vodo, dovolj so mokre površine) se lahko (preverjeno v praksi) manjše predmete iz pleksija spolira. Za manj zahtevne stvari je dovolj mokro brušenje z gradacijami do 1000, eventuelno 1500. Nato pa lahko zapoje še purol ali zobna pasta. Spolirati se da do takšne stopnje, da da uspejo domači poskusi z lečami, prizmami in lomljenjem svetlobe. Wink

Nazadnje urejal/a 6dan8 Pon Jul 16, 2012 10:32 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mirkatmir
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 9:14
Aktiv.: 7.91
Kraj: Ribnica (JN75IR)

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 16, 2012 10:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A ni to bolj za robove?
ule
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32
Aktiv.: 6.68
Kraj: Babno Polje

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 16, 2012 10:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uporabiš brusne papirje 1000, 2000, 3000 in na koncu polirne paste + ustrezne gobice + polirno mašino = visoki sijaj.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.42
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 16, 2012 11:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tista ideja z etanolom ni bila ravno modra. PMMA ni odporen na alkohole zato sčasoma razpoka, če pride v stik.
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.69
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 16, 2012 8:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Res je.
Pleksi se ga napije in ima čez čas mačka Drool
Zato drži alkohol čim bolj stran.

Polira se ali mehansko ali plamensko. Plamensko pride prav predvsem tam, kjer bi rad imel gladko poviršino, ampak ravnost ni važna. Na primer na odžaganih robovih.
Sicer pa mehansko.
Lepi pa se ga z mravljinčno kislino. Plus ščepec malih skrivnosti (ni ravno enostavno narediti dober spoj).

kobranka
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37
Aktiv.: 18.75
Kraj: nekje v zgornjem posočju

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 16, 2012 9:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mene pa smo zanima kje se ugodno dobi večjo količino pulirne paste in te fine brusne papirje? Ponavadi bi mi polek pleksija zelo prav prišlo za puliranje zaslončkov, tudi teh novejših na dotik.
Nazaj na vrh
Dorijan
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 16, 2012 11:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za nasvet. Sem nabavil 800 in 1200 brusni papir(bolj finega ni bilo) in polirno pasto(vsega skupaj za 4€) in sem v par minutah lepo spucal. Potem sem pa še polirno pasto dodal, za malenkost večjo propustnost. Sicer ni prozorno kot navadno steklo ampak dovolj za moje potrebe, da mi ni treba novega naročat, ko ima pa tega že doma.

@Piroman
hvala za nasvet, ker drugače bi ga na koncu verjetno kar z etanolom sčistil.

@kobranka
V kopru v merkurju sem dal za 100g pulirne paste 2.6€ in po 0.60€ za ~A4 brusnega papirja, ki sem ga razdelil na 4 dele, da mi paše na "klado" okoli katere ga ovijem.
In s tem boš kar nekaj zaslončkov in zaslonov obdelal.

Nazadnje urejal/a Dorijan Pon Jul 16, 2012 11:53 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 16, 2012 11:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pleksi se komot spolira, da postane čisto prozoren. Prvo vodobrusni papir po vrsti, potem pa polirna pasta, ki ne sme vsebovati nobenih topil in kislin. Jaz sem jo nabavil pri Pečenku, ki se ukvarja z pleksijem.

lp
Robi

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mehanika in strojništvo Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni