|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
zamot1 Član

Pridružen-a: Sre 28 Feb 2007 15:11 Prispevkov: 148 Aktiv.: 0.66
|
Objavljeno: Sob Apr 06, 2013 11:52 am Naslov sporočila: Moj generator? |
|
|
Moj trifazni generator (direckt drive motor od LG pralnega stroja) z preklopljivimi poli da pri 2.5 ob/sek ven neobremenjen 55V - že usmerjena- žice navitij bi pa po moji oceni zdržale kakšne 3A. Če te zanima pridi pogledat.
LP Zamot
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
183.29 KB |
Pogledana: |
51 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 15.98
|
Objavljeno: Sob Apr 06, 2013 4:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Okrog in okrog po dve sosednji lati poveži med seboj, da dobiš obroč. Na eni strani povežeš dve lati, nato pa drugo izmed njiju s tretjo povežeš na drugi strani lat. Pa tretjo s četrto na prvi strani, četrto s peto na drugi strani ... Zadnja s prvo bo spet na drugi strani.
S tem se izogneš potrebi po vrtanju v osnovne late, saj jih lahko pred in za njimi stisneš med dve povezovalni lati.
Koda: |
00000000000 1.stran povezovalnih lat
I000I osnovna lata med vijakoma
000000000000000 2.stran p. lat |
Kupi vžigalice in ti bo takoj jasno, kako zložiti.
Pa jaz bi sode lopatice in lihe late pobarval temno zeleno, lihe lopatice in sode late pa temno rjavo. To je za sprednje in leve strani lat ter desne sprednje polovice ploskev lopatic. Zadnje in desne strani lat ter zadnje desne strani lopatic bi pobarval obratno. Pri drugi polovici ploskev bi barve zrcalil. Enako povezovalne late, na krogu bi pa preostanek barv porabil. "Recimo", da se mi "dopadejo" "naravnim odtenkom podobne" barve ...
_________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Kolarmodelar Član

Pridružen-a: Sre 06 Feb 2008 21:32 Prispevkov: 106 Aktiv.: 0.50 Kraj: Letuš
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Kolarmodelar Član

|
Objavljeno: Pon Apr 08, 2013 12:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Nekako se mi zdi še najbolj smiselno uporabiti takšen motor kot je predlagal Zamot.
Ampak ne od pralnega stroja, ampak od stropnega ventilatorja. Bom razkiral tistih 50€ in razdrl eno to čudo. Dal notri neo magnete in bi moralo vse skupaj delovati na veliko nižjih obratih cca. 500
_________________ Lep dan še naprej |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zamot1 Član

|
Objavljeno: Pon Apr 08, 2013 4:54 am Naslov sporočila: Dober generator! |
|
|
http://www.hurricanewindpower.com/low-wind-pma-wind-generator/
Dost pocen verzija, nekaj podobnega kot moj z preklapljanjem polov!
Motor me je na servisu stal 180€- nov
Vse domače verzije so mukotrpno delo in veliko stroškov, na lastni koži sprobano!
LP
Zamot
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Kolarmodelar Član

|
Objavljeno: Sre Apr 10, 2013 11:28 am Naslov sporočila: |
|
|
300€ da bom dobil tistih 50W kot jih potrebujem je pa malo preveč.
Sedaj ko se prične sezona toplotnih črpalk, bom na šihtu vzel kakšen motor od inverterske klime. Saj je notri bldc motor, da vidim koliko polni je.
lp, Metod
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KrEn Član

Pridružen-a: Pon 14 Sep 2009 8:55 Prispevkov: 180 Aktiv.: 0.94 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pet Apr 19, 2013 10:49 am Naslov sporočila: Re: Moj generator? |
|
|
zamot1 je napisal/a: |
Moj trifazni generator (direckt drive motor od LG pralnega stroja) z preklopljivimi poli da pri 2.5 ob/sek ven neobremenjen 55V - že usmerjena- žice navitij bi pa po moji oceni zdržale kakšne 3A. Če te zanima pridi pogledat.
LP Zamot |
Zanimiva zadeva.
Jaz imam testno postavljeno v potoku vetrnico od zunanje klime.
Dosegam okoli 4 vrt. /s.
ali obstaja kaksna varianta, da bo kje dobil vodotesen motor, kot je na zgornji sliki?
Cilj je nardit nekaj podobnega:
http://www.elektronik.si/phpBB2/download.php?id=22239
samo z obratnim namenom (ustvarjat energijo)
in pa seveda ne tolko lepega dizajna...
lp
KrEn
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Kolarmodelar Član

|
Objavljeno: Pet Maj 10, 2013 8:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Da malo poročam.
Torej dobil sem generator. Motor za ventilator od inverterske toplotne črpalke. Sicer nekaj ne dela, vendar mi ga je uspelo zrihtati.
Ko ga preizkusim z vrtalnim strojem, 60W žarnica dela super. Napetost nabije do 260V pri max. vrtljajih. Zaenkrat še ne vem koliko vrtljajev je to, vendar dobim merilnik, tako, da bom lahko izmeril. V navodilih motorja pa piše 800 rpm in 60W. Veliko bolje kot alternator od avtomobila.
Torej kolo se vrti z nekje 20 rpm.
Za prenos bom uporabil menjalnik od APN 6, ki ima v prvi prestavi razmerje prenosa 1:16,5. To je prenos med batom in izhodom menjalnika. Potem pa je med menjalnikom in kolesom še verižni prenos 1:3. Skupaj torej nanese nekje 1000 rpm, kar je super. Če bo vse skupaj delovalo brez obremenitve, bom postopoma povečeval obremenitev in opazoval delovanje mlina.
Če bo več kot 10W sem zadovoljen, saj bom s tem v uti imel led reflektor in lepo osvetlitev, trenutno pa je ni saj je predaleč od hiše.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
primozsu Član

Pridružen-a: Sre 16 Feb 2005 9:11 Prispevkov: 412 Aktiv.: 1.74 Kraj: MB - Šentjur
|
Objavljeno: Pet Maj 10, 2013 11:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kolarmodelar je napisal/a: |
Zaenkrat še ne vem koliko vrtljajev je to, vendar dobim merilnik, tako, da bom lahko izmeril. |
Merilnik obratov si lahko narediš sam.
Če imaš doma osciloskop priklopi gor fotodiodo in z ediksom naredi črto nekje na osi. Nato samo približaš fotodiodo in gledaš časovni interval (periodo) kdaj se ti motnja ponavlja. Če nimaš osciloskopa si ga lahko narediš preko zvočne kartice na računalniku.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zamot1 Član

|
Objavljeno: Sob Maj 11, 2013 3:50 pm Naslov sporočila: Moja vetrna. |
|
|
Na priponkah lahko vidiš generator na "domači" vetrnici in modificiranega kitajca.
|
924.5 KB |
24 krat |

|
|
892.1 KB |
16 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 5 Ur