www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

MOC 3061
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
amper
Član
Član

Pridružen-a: Čet 09 Mar 2006 0:32
Aktiv.: 0.38
Kraj: Šenčur

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 14, 2007 12:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni
Bom kar v tej temi vprašal da nebom nove odpiral. Namreč zanima me če opto kateri vkljaplja skozi "0" Tudi izklopi skozi nič ali izklopi takoj ko mu ugasneš ledico.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.89
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 14, 2007 1:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

amper je napisal/a:
Pozdravljeni
Bom kar v tej temi vprašal da nebom nove odpiral. Namreč zanima me če opto kateri vkljaplja skozi "0" Tudi izklopi skozi nič ali izklopi takoj ko mu ugasneš ledico.

Kaj izklopi? Kateri opto? MOC3061 je namenjen za krmiljenje triaca. Triac sam pa ne ugasne prej kot pri prehodu skozi "0" ne glede, če napetosti na G prej zmanjka.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
amper
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 14, 2007 7:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja v bistvu me zanima za moc3061. Če lahko izklopi napetost na G recimo na sredini periode v najvišjem položaju, ali vedno čaka do točke "0" tudi za izklop.
LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 14, 2007 7:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole je treba pač probat. Vrjetno izklopi, ko led ne sveti več. Če je priključen triac je itak vseeno. Kaj misliš priključit namesto triaca?
amper
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 14, 2007 9:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bom priklopil triak. Samo bo imel samo on-of opcijo. Zanima pa me če lahko izkljapljam z dvema triakoma Fazo in Nulo in oba G povežem na isti opto.
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 14, 2007 9:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

amper je napisal/a:
Bom priklopil triak.

Pa si prebral kaj sem zgoraj napisal oz. veš kako triac dela?
Za vklop rabi impulz ustrezne dolžine. Če je bil vključen "drži" celo periodo tudi, če na G ni več nič prisotno. Izključi pri prehodu skozi 0.

amper
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 14, 2007 9:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

a tega pa nisem vedel.
Najlepša ti hvala za odgovore.
Lp
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.98
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 14, 2007 10:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@amper, tukaj sva zadevo s Silvotom kar precej podrobno predelala. Wink
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
amper
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 15, 2007 4:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Samo nekaj me še zanima. Kako bi z triakom izkljapljal fazo in nulo. A bi se dalo dva triaka priklopiti na en opto ali moram imeti tudi dva opto. V bistvu bi ga uporabljal kot dvo polno stikalo.
Nazaj na vrh
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 16.00

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 15, 2007 4:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vsekakor rabiš Dva optosklopnika.
Koda:

Faza
   |
 __|______
|  |      |
|  Triak  |
R  | \___[opto]
|__|______|
   |
   |
  Breme
   |
 __|______
|  |      |
|  Triak  |
R  | \___[opto]
|__|______|
   |
   |
  Nula
Tista dva R sta npr. 470k za definiranje potenciala, ko sta triaka zaprta. Je kdo že poskusil kaj takega?
LP,
Igor

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 15, 2007 6:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

amper je napisal/a:
Samo nekaj me še zanima. Kako bi z triakom izkljapljal fazo in nulo. A bi se dalo dva triaka priklopiti na en opto ali moram imeti tudi dva opto. V bistvu bi ga uporabljal kot dvo polno stikalo.

Je kak poseben razlog zato kar si napisal? Če misliš vklapljati isto breme, potem sam ne vidim potrebe po tem.

amper
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 15, 2007 6:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ubistvu imam dva različna vira napajanja za eno breme. Ki pa se jima lahko zamenjata faza in nula med seboj. avtomatski preklopnik med dvema napajanjema
Nazaj na vrh
dkone
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53
Aktiv.: 9.50
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 21, 2009 9:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

* nadaljevanje čez 2 leti *

V datasheetu od MOC3061 sem prebral,da lahko krmilni do 1A breme. Zanima me,ali je že kdo kaj krmilil direktno z njem? Sprašujem pa zato,ker delam eno krmilje za rolete,ter rabim 18x triak izhodu. Problem se pojavi prostorski stiski vezja.

sebaveh
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Aktiv.: 7.88
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 21, 2009 9:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem ga vgradil v modul klimatske napave, kjer mi tak optosklopnik vklaplja 220V kontaktor kompresorja. Kontaktor sicer ni nič posebnega, oziroma ni za velike moči. Kompresor je trifazni z močjo okoli 5 KW.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 499 dni